«Китайският и руски изкуствен интелект заплашва да изпревари САЩ», пише журkалистът Андерс Ангълси за Daily Star.

Заместник министърът на отбраната на САЩ по разузнаването Кери Бинген предупреди, че Пекин и Москва са постигнали «огромен прогрес в своите технологии и догонват Америка».

Както пише авторът на материала, източник на дадената информация е отчетът за това, че САЩ са се оказали «по-назад от своите противници» и трябва да вземат решение «ще оглавяват ли те бъдещата революция или ще се превърнат в нейна жертва».

Според Бинген, ситуацията е «дотолкова ужасна, че не достигат експертите за наблюдение над 180-те хиляди НЛО, които се насочват към Земята от космоса».

Както отбелязва бившият замминистър на отбраната на САЩ по разузнаването Робърт Уорк, Пентагонът трябва да вложи милиарди долари за изследване на най-новите компютърни системи и роботехниката или ще се сблъскат с риска Русия «да разработи смъртоносен изкуствен интелект».

Понастоящем руските учени създават безпилотни самолети, роботи и балистични ракети, които мога да вземат решения без хората.

«Путин счита, че неговата страна разработва най-добрия изкуствен интелект и ще се превърне в световен лидер», твърди Енгълси

Тази тенденция предизвиква тревога в американския милиардер Ерик Шмит, според когото, Китай също догонва САЩ и ще ги изпревари след пет години.

«Удивително е, но някои от най-добрите специалисти по изкуствен интелект се намират в страни, които ние не допускаме в САЩ. Искате ли изкуственият интелект да бъде създаден някъде там или все пак е по-добре той да се създаде тук?

В Иран работят едни от най-добрите компютърни специалисти по целия свят.

Искам те да работят тук, в  Alphabet и Google. Да не допускаме тези хора тук — това е безумие», резюмира бизнесменът.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник: https://www.dailystar.co.uk/news/world-news/664332/russia-china-artificial-intelligence-superpower-vladimir-putin-pentagon