Доналд Тръмп обеща да укрепи енергийната мощ на САЩ, най-напред това ще се почувства от Европа. Както пише Le Temps, Вашингтон иска да забрани на европейските предприятия да участват в изграждането на новия газопровод Северен поток-2”, който трябва да тръгне от Русия и да пристигне в Германия, но проектът рискува да се натъкне на сериозна съпротива.

Приемането от американския сенат на закона за новите санкции срещу Москва хвърля светлина върху доктрината на Тръмп, който се стреми да направи от САЩ главна енергийна държава в света.

Както пише Le Temps, “с грацията на слон в стъкларски магазин” Вашингтон иска да забрани на европейските предприятия да участват в изграждането на новия газопровод “Северен поток-2”, който трябва да тръгне от Русия и да стигне до Германия.

Екипът на Тръмп скромно предлага на Европа да закупи американски сгъстен газ, за да създаде работни места в САЩ и да спаси финансовото положение на газовите компании.

Както пише швейцарското издание, началото на конфликта е било дадено със старта на газопровода “Северен поток-2” от Русия за Германия.

Той трябва да премине по маршрута на своя предшественик и да получи пропускливост, равна на 55 млрд кубометра за година от 2019 г.

Преди месец европеските предприятия Engie, OMV, Shell, Uniper и Wintershall подписаха договор с “Газпром” за инвестиции в рамките на 50 % от необходимата за реалзацията на проекта сума от €9,5 млрд.

Американските специалисти в сферата на газта мечтаят да изпратят в Европа на висока цена своите излишъци от сгъстен газ. Европейските тарифи са четири пъти по-високи от американските , което прави местния пазар приоритетна цел за собствениците от САЩ, които продължават да губят астрономически суми.

Новината за изграждането на “Северен поток-2” и засилването на енергийната зависимост на Европа от Русия, както твърди авторът на статията, е била удар по плановете на САЩ.

САЩ се стремят да не допуснат реализацията на “Северен поток-2”, защото той, според американския сенат, “представлява заплаха за енергийната безопасност на Европа, развитието на газовия пазар в Централна и Източна Европа, а също за енергийните реформи в Украйна.

News Front

Тагове: ; ; ; ;