3 декември 2017-Нюз Фронт.

Днес светът е на ръба, да стане свидетел на нов конфликт в Ливан. И тъй като шансовете за ескалацията му са достатъчно високи, в региона продължават да съществуват предпоставки за началото на ново пълномащабна война.

 

 

На 22 ноември премиерът на Ливан Саад Харири временно отложи напускането на постта си, най-вероятно, след молба от страна на президента на страната Мишел Ауна- за да помисли и преразгледа решението си.

Първоначално ливанският премиер обяви, че се оттегля от постта премиер на 4 ноември по време на обръщение по телевизията, направено от столицата на Саудитска Арабия- Ер-Рияд.

 

 

Оставката на Харири породи ново разклонение на конфликта между Саудитска Арабия от една страна, и Ливан с Хизбула от друга.

Саудитска Арабия обвини Ливан в » обявяване на война» на Ер-Рияд заради това, че Ливан е позволил на Хизбула да прояви агресия по отношение на Кралството.

 

В това време, принцът наследник Мохамед бин Салман- обвини Техеран в доставки на ракето на силите на хуситите в Йемен за последващо нанасяне на удари срещуб Кралството, което по негови думи, си е « директна военна агресия».

 

 

На 19 ноември, в Кайро се свиква извънредна среща между Саудитска Арабия и външните министри на други страни, на която Кралството признава за създаването на единен фронт за борба срещу Иран и Хизбула.

В публикуваната след срещата декларация Лигата на Арабските държави, по -известна като ЛАД, обвинява Хизбула в «подкрепа на тероризма и екстремистките групировки в арабските страни посредством доставки на съвременно въоръжение и балистични ракети.»

 

 

На свой ред, ръководството на Ливан и Хизбула заявяват, че Саудитска Арабия удържа насила Харири ( премиерът на Ливан), тъй като той не се връща в страната си както е обещал.

На 22 ноември Харири пристига в столицата на Ливан -Бейрут и преустановява подаването на оставка.

Въпросното събитие обозначава нов етап от противостоянието между страните. Харири се оказва компромисна фигура в ливанската политика, а самото му назначаване на постта премиер на Ливан фактически е поддържано от Саудитска Арабия, САЩ и разни влиятелни сили в Ливан.

 

Като подобна стъпка е насочена към осигуряването на «междуетнически диалог » в Ливан.

Обаче, последните събития в Близкия Изток, включително скорото прекратяване на войната в Сирия, а също така, нарастващият боен потенциал на Хизбула, изменят политическата ситуация в Ливан.

Отрядите на Хизбула фактически изпълняват функциите на президентска гвардия.

 

 

Специалните служби на Хизбула и Ливан са изключително свързани помежду си.

Победите на Хизбула в Сирия, и провежданата в Ливан хуманитарна дейност вдигнаха популярността на движението сред народа. Важен и очакван фактор, разбира се, част от план, който се изпълнава.

Всички описани събития се случват на фона на растящата криза в Саудитска Арабия, където принцът наследник Мохамед бин Салман, под предлог за борба с корупцията започва пълномащабна чистка сред висшите представители на властта, влиятелни бизнесмени и арабски принцове.

 

Според данните на експерти, въпросната стъпка е предприета с цел, усилване на властта на принца-наследник и баща му- Крал Салман.

Като цяло, в настоящият момент кралството се опитва да измени посоката си на развитие и да добие по-светски вид.

Има изготвен и съответен план, който предвижда в рамките на 5-10 години Саудитска Арабия дори да отстъпи от уахабизма като държавна идеология ( като маркетингов ход).

В същото време, в настоящият момент, Кралството е въвлечено в неудачна война в Йемен и дипломатическа криза с Катар.

И така ситуацията изостря противоречията и борбата за ресурси в редовете на клановете на Саудитите.

В резултат на това, режимът в Саудитска Арабия, както и държавата като цяло, сега са уязвими.

Нека разгледаме интересите на всички страни.

От една страна, появата на нов действащ враг би могла да сплоти населението и властните елити на Саудитска Арабия. Вийната срещу Хизбула ще позволи на Кралството да получи допълнителни привилегии от страна на САЩ.

Освен това, в случай, че Израел се намеси в конфликта Кралството може съществено да намали рисковете от крупни загуби при директет военен конфликт срещу Ливан и Хизбула.

От друга страна, Ер-Рияд има много външни и вътрешни конфликти и изхождайки от текущото положение, което така погледнато е слабо за Ер-Рияд, такъв сценарий е напълно въможен при

» помощ» от вън.

Потвърждение, че такъв план съществува, са ударите, които нанесе Израел по военни обекти на Сирия буквално преди ден.


Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;