Интересите на Москва и Вашингтон силно се пресичат не само в Близкия изток, но и на Балканите.

Русия активизира военното сътрудничество със Сърбия, в отговор на това САЩ създават нови подразделения в разузнавателната служба на Пентагона, които ще работят на територията на балканските страни и в Източна Европа. Това е посочено в договор, появил се в сайта за държавни покупки на САЩ.
Освен борбата срещу тероризма, киберзаплахите и нестабилността новите структури на военното разузнаване внимателно ще следят, а също така и ще подготвят ответни мерки срещу действията на Русия на Балканите и в други региони на Европа, заяви американският заместник-помощник държавен секретар Хойт Брайън Ий.
Той съзря руска следа в цяла редица събития, случили се в последно време на Балканите.

Както е известно Западът обвини Москва за скорошния опит за преврат в Черна гора, за активността на сръбските националисти по време на изборите за президент на Сърбия, както и за акциите на радикалите срещу мюсюлманското малцинство в Македония.

Затова, както заяви Ий, САЩ «трябва внимателно да следят какво именно тя (Русия) ще опита да предприеме по-нататък».

С тази цел американското ръководство създава нови разузнавателно-анализаторски структури.

«Компания изпълнител ще трябва да предоставя услуги за техническо осигуряване на разузнавателната дейност, изпълнявайки задачите на разузнавателното управление на сухопътните войски на САЩ в Европа на териториите на Германия (Висбаден, Дармщат, Графенвьор), Италия (Виченца) и Косово (военната база Бондстил), се казва в документа.

Всъщност техническото осигуряване в договора се тълкува по-широко.

Съдейки по съдържанието му, освен експлоатация, техническо обслужване и поддържане на информационните системи, новите разузнавателни структури ще трябва да събират и анализират разузнавателните данни, както и да планират и провеждат различни операции за поддържане на групата за защита на силите в Германия и Италия и за подготвяне на извънредни операции на Балканите.

Извънредните операции, съдейки по трактовки на военни документи на САЩ, са необходими в случай на планиране на някакъв военен отговор спрямо действия на противника.

И този противник за САЩ в Европа на първо място е Русия, а също така и различни политически сили от балканските и източноевропейските страни.
Както смята военният експерт генерал-лейтенант Юрий Неткачов «всъщност подготовката и извършването от Пентагона на различни извънредни операции — това е организирането на определени форми на хибридна война, насочена към реализацията на геополитически и военно-стратегически цели на САЩ».

Генералът е убеден, че тази хибридна война може да се прояви под формата на информационни вметки в медиите, масови вълнения, резонансни произшествия и т. н.

За САЩ изглежда главната цел в тази война е Сърбия, която развива икономически и военни връзки с Русия и чието население не иска да встъпва в НАТО.

В качеството на доказателство на замисъла на такива действия от страна на Вашингтон експертът показва документ, който преди една седмица също се появи на сайта за държавни покупки на САЩ.

На базата на този документ Американската агенция за международно развитие отпусна пари за организирането и реализирането на реформи на сръбското законодателство в сферата на медиите.
 Американската агенция за международно развитие предлага в Сърбия или САЩ да бъде намерена компания, която ще задейства «лица и организации, подкрепящи свободата на печата», маркетингови компании и пи ар агенции, както и «регулиращи държавни органи».

Изпълнителят също така е задължен да съдейства за разработването и провеждането на информационни кампании, които трябва да доложат на лицата, отговорни за взимането на решения, актуална информация, данни от проучвания и належащите потребности на участниците в медийния пазар, се казва в документа.
Зад страниците на този договор явно се обрисува следната картина — американците готвят поредна цветна революция — този път в Сърбия, казва Неткачов.
Към подобно мнение се придържа и депутатът от сръбския парламент, заместник-председател на Сръбската радикална партия Деян Мирович.

Той смята, че отделянето от Вашингтон на пари за лобиране за реформи на сръбските средства за масова информация е свързано с натиска върху президента на страната Александър Вучич.

Политикът е уверен, че американците искат да създадат у населението на Сърбия положително отношение към НАТО, а значи — отрицателен образ на Москва.

Мирович  предполага, че натискът на САЩ върху Вучич може би е свързан също така «с плановете за разполагане на руска военна база в град Ниш.

За това, че Русия като че ли планира да разположи в Сърбия своя военна база, сръбските средства за масова информации са писали вече неведнъж.

Няма никакви официални потвърждения на тази информация.

Но например сръбският в.»Ало!» още през 2014 г. съобщаваше, че по време на визитата си в Белград руският президент Владимир Путин и тогавашният президент на Сърбия Томислав Николич са подписали секретен протокол за разполагане от 2017 г. на руска военна база в Сърбия.

Съобщаваше се, че още към края на тази година на територията на Сърбия ще се намират около 5 хиляди военнослужещи от руската армия.

Не е изключено именно с този аспект да е свързано и решението на Пентагона да увеличи своите разузнавателно-аналитични подразделения на Балканите.

Наистина в Сърбия вече има друг президент, който провежда по-гъвкава политика и възнамерява да поддържа приятелски отношения както със Запада, така и с Русия.

Впрочем, може да се допусне, че това няма да попречи на избрания през април президент на Сърбия Александър Вучич да разреши разполагане на територията на страната на руска военна база.

През декември миналата година на среща с министъра на отбраната на Русия Сергей Шойгу Вучич, който още бе премиер, заяви:

«Ние ще можем да засилим нашето сътрудничество  — политическо, икономическо, военно — на много високо равнище».

Тогава бе взето решение за безвъзмездно предоставяне от Русия на Сърбия на 6 изтребителя МиГ-29 , 30 танка Т-72С и 30 бронирани автомобила за разузнаване и патрулиране с пълно въоръжение. Бе подписан също договор за покупка за сръбската армия на комплекс за ПВО «Бук».

Малко след това в Сърбия бяха проведени съвместни учения на десантни войски на двете страни. През лятото на тази година подобни военни учения се планират в Беларус, а сръбски десантчици вече усилено тренират на полигон край Рязан.
Сръбският анализатор, полковник от резерва Горан Йевтович, е уверен, че рано или късно конфликтът между Косово и Сърбия ще се засили.

И за да се предотврати по-нататъшно разпадане на страната, «е необходимо Русия да разположи в Сърбия една или две бази, какъвто е сега случаят в Сирия».

Владимир Мухин, «Независимая газета»

/БТА/  /Нора Чолакова, Милена Маркова/

Тагове: ; ; ; ; ; ;