Съветските времена бяха добри, не ни се налагаше да се тревожим за бъдещето, казва 36-годишната Гулзат Ахматбекова с носталгия в очите.

Екскурзоводът от туристическата компания “Сага” от Бишкек горещо разказва за миналото от времето на СССР – с безплатната медицина, жилища и стабилен пазар на труда, пише кореспондентът на Daily Mail Сейди Уитлокс.

Но сега, след освобождението от 70-годишната власт на СССР през 1991 г., както обяснява Гулзат, “всичко се промeни”, най-много я тревожи радикализацията на мюсюлманите.

“И наистина, прекарвайки известно време в Киргизия, забелязах, че във всички малки селца има джамии”, пише авторът.

“Един от местните жители ми казва, че сега джамиите в страната всъщност са повече от училищата”, съобщава тя.

Обяснявайки, че религията в Киргизия се е променила от времето на независимостта, Гулзат размишлява:
”В съветско време имахме 15 държави под властта на Русия, имаше толкова много народи и традиции. Религията се контролираше строго”.

“Сега ислямът навсякъде се разширява в страната ни. Това обединява хората, но считам, че това носи повече лошо, отколкото добро. Религията се използва в отрицателен смисъл и отдавна е напуснала своето истинско предназначение. Аз съм мюсюлманка, но това, което виждам, е основано не на традициите на учението, това в голяма степен е екстремистко поведение”, споделя тя.

“Когато попитах Гулзат за това, кой спонсорира джамиите, тя просто отговори, че това са “пари отвън”.

Другите, с които разговарях, изразяват същите опасения”, пише авторът.

Петя Иванова за News Front

Тагове: ; ;