3 декември 2017- Нюз Фронт.

Пуснатата от САЩ истерия за хакери и кибератаки обхвана и Германия. 

Информационната война в действие.

Спецслужбите на Германия искат да контролират социалните мрежи, с цел да неутрализират критиката към властта, оправдавайки се с «руска заплаха».

 

 

 

Директорът на немското федерално ведомство по защита на Конституцията нарече социалните мрежи » опасност за демокрацията».

Според средствата за масова информация на Германия, острите изказвания на ръководителят на спецслужбите могат да доведат към още по-голямо ограничаване на свободата на словото в мрежата.

 

 

Директорът на немското разузнаване Ханс-Георг Маасен 

 

Немското издание SüddeutscheZeitung  разкритикува необичайно резкият подход на директора на немското разузнаване, който нарече социалните мрежи «пета власт«, след държавата и медиите, обвинявайки ги в безотговорни действия, заплашващи демокрацията.

 

» Ако не говорим за факти, а реалността се ограничава с мнения- демократичния плурализъм губи своя фундамент. В условия на демокрация не може, мненията и фактите да се използват като равноценни пакети данни, това не са просто битове  и байтове. Дигитализацията, без съмнение може да послужи на демократичния дискурс, обаче тя може и да отравя, да дразни нервните пътища на либералните обшества»,-

засукано по европейски заяви Маасен на една от конференциите посветени на кибер-сигурността, което на прост език, може да се преведе, че споделянето, изразяването на мнения в социалните мрежи, доста е объркало плановете на диригентите на информационната война.

Ако голяма част от медиите, могат да бъдат купени и управляеми, за да управляват общественото мнение, то социалните мрежи, където обикновения потребител споделя, разсъждава и се вълнува, не могат да бъдат обхванати. Именно по тази причина се търсят вече механизми, които да осигурят контрол и в социалните мрежи.

 

 

 

 

Със заявленията си директорът на немското разузнаване оказва значителен натиск и изисква контрол над социалните мрежи в Германия. Това явление се наблюдава и в други страни, включително и у нас.

Спомнете си колко често сте били блокирани, или временно ограничени последно време, ако сте от потребителите, които ползват социалните мрежи не само за да споделят снимка на закуската си или поредното селфи.

Целенасоченият натиск и опит да се ограничи сводата на словото на потребителите, всъщност е «заплаха за демокрацията» за която така научно говори Маасен, и се опитва да изкриви понятията.

Въпросът е, че на опеделени структури в различните държави, не им харесва мислещия потребител, онзи който има собствено мнение и се вълнува от случващото се в света около него.

 

Например, в Германия мерките са вече в ход. От този октомври действа закон, според който, социалните интернет-платформи с над два милиона потребителя, са длъжни да реагират и унищожават «съобщения, очевидно нарушаващи закона» в рамките на 24 часа, а ако не го правят ще бъдат «стимулирани» демократично с глоба в разбер до 50 милиона евро.

Как ви се струва?

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;