2 декември 2017-Нюз Фронт.

 

 

В деня, в който правителствената ни делегация отпътува от Саудитска Арабия, Европейският парламент призова ЕС да наложи оръжейно ембарго на кралството и поиска от отговарящия за външната политика Федерика Могерини да спре европейските доставки на оръжия за монархията. 

 

Гръцкото правителство веднага обяви, че ще се съобрази с ЕС, ако Брюксел наложи оръжейно ембарго на Саудитска Арабия. Атина е критикувана за оръжейното споразумение с Рияд за 66 милиона евро… 

 

Вместо журналистите в правителствения самолет веднага да интервюират Красимир Каракачанов и поискат коментара му както за резолюцията на Европарламента, така и за причините за неговото присъствие в делегацията, те удобно за властта замълчаха.
Всъщност защо военният министър бе в Саудитска Арабия?

 

 

И защо Министерството на отбраната не излезе с официално съобщение за постигнатото от Каракачанов в Рияд?

Ето някои факти, обясняващи мистериозната разходка на Каракачанов:
През 2016 г. общият ни оръжеен износ е малко над 1 милиард евро, като една четвърт от тези поръчки (250 млн.евро) идват от Саудитска Арабия. Така България е заработила 250 милиона от износ на оръжия не за Саудитска Арабия, а за нейния съюзник в Сирия — Ислямска държава! Последното е нееднократно потвърдено от авторитетни американски и британски медии и никога не е било отричано от Рияд. 
През същата година министърът на икономиката Божидар Лукарски бе принуден да признае, че българско оръжие е попаднало в Ислямска държава.

Обяснението му в НС бе цинично:

“За мен като принципал на предприятията, произвеждащи оръжия, е важно, че разширяваме производителността и отваряме нови работни места… Но страната ни няма вина, ако тези оръжия попаднат в недобросъвестни ръце”…

 

По същото време разследващата журналистка Диляна Гайтанджиева бе уволнена от в. „Труд“ заради филмовите й разкрития за българско оръжие, озовало в Ислямска държава.

Кадрите й от 2016 година, заснети в Алепо, не бяха излъчени в големите телевизии, а уволнението й се случи часове след разпита й в ДАНС за трафик на българско оръжие за Сирия.

В 43-то Народно събрание подкрепящият кабинета Каракачанов бе сред най-гласовитите противници на мигрантските потоци, обявявайки бежанците за заплаха за националната ни сигурност.

Но тези бежанци бягат от война, в която бойци на Ислямска държава воюват и с българско оръжие.

Сега Каракачанов е военен министър и очевидно продължава политиката на кабинета „Борисов 2“ за износ на оръжия за терористите в Сирия през Саудитска Арабия.

Защо иначе ще е в правителствената делегация в Рияд?

Обяснението, че е разговарял със саудитския си колега за тероризма е дъвка за наивници. Защото тази тема е ресор на вътрешния министър Радев, който не бе в делегацията.
Понеже е гузен, а и Европарламентът поряза търговията с оръжия със Саудитска Арабия, час след новината от Брюксел и докато военният министър летеше обратно за София, подчиненото му ВМРО проведе активно мероприятие за отвличане на вниманието от оръжейната афера.
От „Пиротска“ пуснаха гневна декларация срещу опита на държавата да дари дворци и гори на Симеон Сакскобургготски.

И срещу кого протестират на „Пиротска“? – Срещу правителство, в което силов вицепремиер и военен министър е шефът на ВМРО, длъжен първи да знае за подобен подарък и първи да реагира, ако това е вярно.

Декларацията на ВМРО пропуска факта, че преди 14 години Каракачанов бе в коалиция с партията на бившия столичен кмет Софиянски, дал двореца „Врана“ на Сакскобурггоски. Защо тогава ВМРО се коалира с партия на политик, незаконно дарил държавен имот на Сакскобугготски?
Понеже правителствените медии мълчат, питам военния министър:
Вярно ли е, че по поръчка от Големия брат отвъд океана, сте договорили нов транш от леко стрелково оръжие за Саудитска Арабия на стойност 70 млн. евро?

И че възнамерявате да изпълните договора, погазвайки декларацията на Европейския парламент за налагане на оръжейно ембарго на Саудитска Арабия, оправдавайки се, че евродекларацията няма задължителен характер.

 

Автор: Велизар Енчев

 

Благодарим на Велизар Енчев за предоставения материал.

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;