Атаката на президента на САЩ в Туитър към премиера на Великобритания я поставя пред дипломатическа дилема — как да реагира на думите на «така близкия съюзник».

Журналистът от The Guardian Джулиан Боргер пише, че днес, докато Тереза Мей е спала, отношенията между Великобритания и САЩ рязко са се влошили.

Нито един американски лидер не се е обръщал така към премиера на Великобритания — с такава открита враждебност и с подобно неуважение, както това направил американският лидер, републиканецът Доналд Тръмп.

Недоволният Джорд Буш, който някога през 2006 година казал:
«Уоу, Бреър», също не бил проявил голямо уважение, според мнението на журналистката, но той се опитал да изглежда поне дружелюбен.

Великобритания неочаквано се оказала много далеко от подобни партньорски отношения, както Чърчил-Рузвелт или Рейгън-Тътчър.

Това съобщава изданието  The Guardian

 

Джулиан Боргер пише:

«Перспективата за успешен Брекзит е налице само при условие на тесни отношения с Вашингтон. И така, какво може да се направи, за да се ограничат загубите?

Тереза Мей може да реагира сурово или да се опита да се разсмее. Но независимо от това каква ще бъде ответната реакция, налага се Тереза Мей да се дистанцира от американския лидер Доналд Тръмп.

Тя се намира в открита конфронтация с президента на САЩ по крупния външнополитически проблем — ядрената сделка с Ирак, която президентът на САЩ би искал да унищожи, и която Великобритания се стреми да спаси.

В този план силната карта на Мей — това е европейската солидарност.

Последният президентски пост в социалната мрежа Туитър не оставя никакви съмнения по повод това, че Тереза Мей вече няма партньор или дори приятел в лицето на Доналд Тръмп», пише изданието.

По-рано бе съобщено, че Доналд Тръмп е призовал британският министър-председател Тереза Мей да се фокусира върху радикалния ислямски тероризъм във Великобритания и да престане да се занимава със САЩ.

Забележката си президентът на САЩ направи, след като Тереза Мей го разкритикува, че споделя в социалната мрежа Тwitter антимюсюлмански постове.

По-рано Тръмп сподели видеоматериали, публикувани от ръководителка на крайната формация «Великобритания на първо място»

News Front

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;