В момента е необходимо да се мобилизират хората на наемния труд и младежта от САЩ и целия свят срещу военната политика на Щатите и световния империализъм, които заплашват с избухването на Трета световна война.

Най-голямата опасност е в това, че катастрофалните решения се приемат от капиталистическата върхушка тайно от обществото.

Преди поведе от 100 години човечеството беше хвърлено в Първата световна война в резултат на сговора на министрите, монарсите и олигарсите, които искаха да спечелят от военната победа.

21 години след това избухна Втората световна война, която доведе до още повече разрушения и жертви.

Тези два световни пожара взеха живота на 100 милиона човека и опустошиха обширни райони на планетата.

Днес опасността от световна война достигна най-високото си ниво от лятото на 1939 година.

Във Вашингтон, Берлин, Лондон и други световни столици политици и генерали активно разглеждат немислимото, включително ядрена война.

25 години след ликвидирането на СССР, 15 години след началото на «войната срещу тероризма» безкрайните конфликти, създадени от САЩ в Близкия Изток и Средна Азия разпалват глобална конфронтация с най-крупния конкурент на американския империализъм — Русия и Китай, които притежават ядрено оръжие.

Не е важно кой стои в Белия дом — демократ или републиканец, Тръмп, Обама, Буш или Клинтън — военната ескалация се засилва постоянно при пълната подкрепа на медиите.

В тези условия трябва да се предприемат конкретни действия срещу войната.

  1. Антивоенната борба трябва да се опира на хората на наемния труд — великата революционна сила на обществото, която обединява всички прогресивни части от населението. Тази капиталистическа криза, който предизвиква войната, създава и база за края на войната под формата на борба срещу неравенството, бедността, намаляването на работната заплата, работните места, медицинските услуги, образованието и всички социални права на трудовата класа.

Цената на войната — това е значим фактор за влошаване на жизненото равнище на голяма част от населението.

В отчета на Университета Браун се казва, че във войните в Афганистан, Ирак, Либия и Сирия са изхарчени над 5 трлн долара, при 6.8 трлн долара бюджет на Пентагона за същия период.

Ако погледнем от гледна точка на гражданите — всеки мъж, жена и дете в САЩ от 2001 година са изхарчили за войните по 37 000 долара.

Училищата не се финансират, социалната инфраструктура се разрушава, чиновниците казват, че не им стигат пари за здравеопазване, пенсии и достойни заплати.

За войните се изпращат неограничени средства, само за модернизирането на ядреното оръжие Обама е похарчил 1 трлн долара.

2. Антивоенната борба трябва да бъде антикапиталистическа и социалистическа, защото не може да има сериозна борба срещу войната, освен борба срещу диктатурата на финансовия капитал и икономическата система, която е фундаменталната причина за войната.

Империализмът възниква в резултат на ръста и противоречията на световната капиталистическа система.

Системната криза на световния капитализъм подтиква света към война, защото конкуриращите се корпоративни интереси, контролиращи местните правителства, се опитват да прехвърлят бремето на другите, завземайки ключовите пазари и ресурси.

Единственото решение за кризата на капиталистическата система, която може да ни предложи управляващата класа — това е империалистическата война и грабежа.

Управляващата класа, която разпалва войната — това е същата финансова олигархия, която е натрупала огромни богатства чрез мошеничество и спекулации.

В началото на катастрофата през 2008 година правителството на Обама даде трилиони долари на банките под формата на дотации.

Новите спекулативни балони във всеки момент могат да разбият световната икономика.

3. Антивоенната борба трябва да бъде напълно и недвусмислено независима и враждебна към всички капиталистически партии и организации на капиталистическата класа.

Изборите в САЩ показаха, че е невъзможно да има борба срещу войната без пълния разрив с всички капиталистически партии.

В програмата на Тръмп се съчетават отровен национализъм и антиимигрантски шовинизъм с увеличаване на въоръжените сили при свалянето на всички ограничения за военните разходи.

В същото време Демократическата партия обвинява Тръмп в недостатъчна защита на глобалните империалистически интереси на САЩ, защото той бил агент на Путин. Медиите превръщат народната ненавист към капиталистическия кандидат в необходимост от глобална агресия.

Милиони работници и млади американци избраха не Хилъри Клинтън, а Бърни Сандърс, защото той говореше против «класата на милионерите».

Но Сандърс не е социалист, а същият политически клоун, както и Тръмп. Спомнете си, че той след крамолите с Клинтън я подкрепи.

Той активно подкрепи военната политика на Обама, подкрепя международната агресия на Тръмп и би подкрепил ултрадясната милитаристична кампания на Клинтън.

Всички организации на средната класа, свързани с Демократическата партия, винаги подкрепят войната и интервенцията в Близкия Изток, в Африка, Русия, Китай.

Под маската на «защита на правата на човека» те подкрепят най-отвратителните военни престъпления.

4. Антивоенната борба трябва да бъде международна, използваща огромната мощ на класата на наемните работници в единна глобална борба срещу империализма.

Опасността от световна война се заключава в противоречията на световната капиталистическа система.

Новата глобална катастрофа може да се предотврати само със силите на глобалната работническа класа.

Няма нито едно ъгълче на планетата, което да остане недокоснато от новата световна война.

Няма нито една част от работническата класа, която да СПЕЧЕЛИ от военните планове на олигарсите.

Макар САЩ да са лидер в капиталистическите войни, проблемът не е само в тях.

Германия, която воюва със САЩ по време на първите световни войни, възстановява своите империалистически амбиции.

Япония възобнови милитаризацията, отменяйки конституционните ограничения във въоръженията, приети след Втората световна война.

Управляващите класи във Великобритания, Франция, Канада и Австралия активно търсят възможност да получат печалби от нови войни.

От капиталистическата криза има само два изхода: империалистическа война, диктатура и варварство или социалистическа революция.

Опасността от световна война не е бъдеща заплаха.

Тя е днешна реалност.

Империалистическите войни вече убиха милиони и разрушиха цели държави.

Глобалната капиталистическа система превърна в ад живота на милиарди хора.

На всички нас спешно ни е нужна интернационална, социалистическа, политическа сила за борба с цялото това блато.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;