В Саудитска Арабия от 5-звездния хотел  Ritz-Carlton започнаха да освобождават «затворници».

Един от първите, който получи свободата си бе 65-годишният принц Митаба бен Абдала.

Това му струваше «само» 1 млрд долара.

На много от неговите другари по затвор това ще им струва значително повече.

Общо властта в Саудитска Арабия планира да конфискува за хазната около 800 млрд долара, 100 млрд от които, според думите на наследствения принц Мухамед бен Салман, арестуваните вече са се съгласили да внесат.

Историята със затворените десетки членове от кралското семейство, чиновници и милиардери от Саудитска Арабия започна с помощта на американските спецслужби, които разкриха заговор срещу краля и му предадоха данните за плановете на заговорниците.

Най-вероятно заговорниците сами са предали плановете си на американците, като по този начин са помогнали да се решат едновременно два проблема във времето, в което все още крал Салман е жив и здрав.

Първо, така той получава отличен повод да се избави от конкурентите за престола.

Второ, това вероятно ще отсрочи с няколко години банкрута на най-великото нефтено кралство в света.

Предстоящият банкрут на нефтената уахабитска империя не е изненада за експертите.

Та е изненада само за широките народни маси, които с интерес гледаха кадрите с танцуващия със саби български премиер Бойко Борисов, танцуваше със сабя и екс-величието Симеон Сакскобургготски.

И двамата, а и присъстващите на визитата български министри, уверяват, че нефтеното кралство има интерес да инвестира в България.

Слуховете твърдят, че саудитските с удоволствие ще инвестират в създаването на радикални ислямистки проповедници…

Дано ДАНС обърне внимание на тези слухове. Понякога слуховете не са безпочвени. Всъщност, както казва народът, «Всяка крушка си има опашка».

Икономическите експерти, обаче, твърдят, че Саудитска Арабия се движи към катастрофа.

По повод откупа, изискан за освобождаването на конкурентите, вече става повече от очевадно, че сценарият за бъдещето на Саудитска Арабия може да се нарече умерено-песимистичен.

В следващите статии ще ви запознаем с детайли около предстоящия банкрут на Саудитска Арабия.

Послепис: Бойко Борисов, внимавай какво обещаваш и позволяваш на саудитците — да не се наложи общонародно да ти събираме 1 млрд долара да те откупуваме от някой 5-звезден хотел.

Петя Паликрушева за News Front

 

 

Тагове: ; ; ;