Саудитска Арабия е в потенциален банкрут. Не, няма да е днес и дори няма да е утре, но построеният в последните десетилетия икономически модел гарантирано води кралството към печелен финал.

Дефицитът в бюджета на страната, чийто жители са привикнали да не се лишават от нищо и да се размножават с немислима за останалия свят скорост, достигна в последните години цифрата 100 млрд долара.

Това са 20 % от БВП на страната, немислима величина за всяка икономика в света. Причините за ситуацията са три.

Първата и най-главната — това е падането цената на нефта, основното богатство на страната.

Днес 90 % от валутните доходи на кралството се получат от търговията с нефт и нефтопродукти, а рязкото падане на цената през 2014 година веднага се стовари върху доходите в хазната.

В резултат на това проблемите там започнаха да растат. На този етап не са приели мащабите на катастрофални размери, но тенденцията е такава.

Втората — войната в Йемен. Ежегодно тя струва десетки милиарди долари. Налага се кралството не само да закупува голямо количество военна техника и боеприпаси, но и фактически да издържа със своите пари йеменския режим, който то подкрепя, а и армия от наемници, която да защитава този режим.

Третата причина — политиката на правителството, която изкуствено поддържа жизненото равнище на гражданите и бързия ръст на населението.

Саудитска Арабия всъщност е едно изкуствено кралство, в което има много недоволни. Те е събрано преди 80 години с «огън и меч» от основателя на страната Абдул Азиз Ал Сауд.

Недоволните са много.

С всяка година те стават все повече и повече.

Няма как с пачки да бъдат затворени устите на всички недоволни.

С други думи казано — краката на саудитската камила а-ха и …ще се подкосят.

РЕЗЕРВИТЕ

 

Първоначално саудитските принцове разчитаха, че периода на ниските цени на нефта няма да е дълъг и тяхната златновалутна възглавничка, сътворена в плодотворните нефтени години, ще им стигне за трудния период.

Но минаваха година след година, дефицитът вече се превърна в дефицитище, а светлина в края на тунела така и не се видя.

Светлина няма и сега.

Златновалутната възглавничка стабилно губи по 11 % за година и днес тя е по-малко от 500 млрд долара.

Ер Рияд много се надяваше, че планът на ОПЕК + рязкото намаляване на разходите ще стабилизират ситуацията с дефицита, но на този етап скоростта при намаляването на резервите не пада. Скоростта на сгромолясването е шеметна.

Е, тук вече ръководството на страната беше изненадано.

Едновременно с това саудитските суверенни фондове масово продават акции и изнасят парите си от западните, на първо място от американските пазари.

И всичко това с цел намаляване на дефицита и финансирането на колосалната програма за преустройство на икономиката, започната от наследствения принц Мухамед през 2015 година.

Целта на програмата е към края на 2020 година да се увеличи продукцията в нефтения сектор три пъти.

Но вече завършва 2017 година, а движение в тази насока  няма.

За почти две години действие тази програма не допринесе за никакъв ръст в отраслите.

Е, това вече беше втората голяма изненада за саудитското ръководство, която може да се нарече и по друг начин — провал на управляващия режим.

Дали българският премиер Бойко Борисов, който неотдавна беше на официална визита в кралството и получи обещание за инвестиции, е информиран за всичко това, не мога да знам.
Вероятно и съветниците му очакват мащабен прилив на пари от нефт там. Барели с пари…
Вероятно и Сакскобургготски също очаква барели с пари, макар тези дни да взе от българската държава два грамадни недвижими обекта по силата на това, че тате му някога бил цар…

По-вероятно чуждите съветници на българските съветници да са насочили родната делегация в Саудитска Арабия, за да извършат сите вкупом някоя чуждоземна мисия за сметка на България.

В името на барели или в името на пари.

Макар и едното, а и другото да са свързани с джихадизъм, тероризъм и рязане на глави.

Когато хвърчат глави, на някои все пак им мирише на пари.

Петя Паликрушева за News Front

Тагове: ; ; ; ;