Не престават да ни радват със своята мащабност и военна-политическа значимост последните събития, случващи се в предноазиатския условен театър на военните действия.

Картината, която наблюдаваме в Сирия, а също в североизточна Африка, е плод на изключителните способности на руските външнополитически ведомства  — водене на преговори при изгодни за Москва условия.

Нещо повече, в полза на Русия продължава да работи и общата геополитическа ситуация в Близкия Изток, където по вина на израелската и американската страни продължават да страдат едновременно няколко арабски държави, разположени в Предна Азия и североизточна Африка.

Една от главните жертви на антииранския «хитър план» на Тел Авив и Вашингтон е сунитската държава в североизточна Африка — Судан, където израелските ВВС проведоха ударна операция против предприятие, което произвежда лицензирано модификация на ОТБР «Шихаб».

В продължение на над повече от 30 години действащият президент Омар Ал Башир и ВС на Судан се сблъскват с проблема около сериозната военна подкрепа за бойците от проамериканското «Суданско освободително движение», «Движението за справедливост и равенство», а също т.нар. Дарфурски въстаници от страна на Чад, Еритрея и страните от Запада.

Очевидно е, че след изграждането на Порт Судан като крупна военно-морска база на ВМФ на Русия, защитена от няколко граници с ешалонирана ПРО, а също с мотострелкови подразделения, желанието да се наруши въздушното пространство на тази страна чрез ракетни удари от ВВС на Израел, а също да се извършват безобразия чрез привличането на въстанически части, желанието ще се изпари.

Самата база заедно с китайската ВМБ Джибути ще се превърне в отлична зона A2/AD за пълното ограничаване действията на американските ударни групировки на самолетоносачи, които се опитват бързо да проникнат в Средиземно море през акваторията на Червено море и Суецкия канал.

По-рано бе съобщено, че Судан е готов да разположи руска военна база на брега на Червено море, защото това ще помогне в борбата с контрабандата и търговията с роби. Това заяви главата на комитета по отбрана и сигурност на парламента в страната Ал Хади Хамид.

Той отбеляза, че ще бъде разумно, ако руските власти се съгласят да създадат такава база.

«Това без съмнение ще помогне в сътрудничеството между страните в икономическата и военната сфера. Подчертавам, че Судан е готов да приеме руски военни бази, това е великолепно сътрудничество», подчерта Хамид.

Парламентаристът сподели за голям брой нарушения на морските граници на Судан.

«Корабите влизат в нашите териториални води, незаконно ловят риба, рибарски лодки също нарушават границите ни», заяви той.

По-рано бе съобщено, че Държавният глава на Судан Омар ал-Башир обсъди с руските власти възможността да бъдат закупени Су-30 и Су-35, той допълни, че държавата му има също интерес към зенитните комплекси  С-300, съобщи РИА Новости.
«Ние поискахме Су-30, за да защитим нашето въздушно пространство, а също Су-35. Нямаме намерение да нападаме други страни извън граница, искаме само да защитим страната си», — заяви ал-Башир.

Той добави, че понастоящем Судан защитава територията си със старите съветски системи на ПВО.

По-рано Башир заяви, че е обсъдил с руския държавен глава Владимир Путин и с главата на Министерството на отбраната на Русия Сергей Шойгу създаването на военна база на Червено море.

News Front

 

 

Тагове: ; ; ; ;