Спецпосланикът на ООН за Сирия Стафан де Мистура представи в Женева-8 обновен «неофициален документ» от 12 точки, в който липсват частите за новата конституция на Сирия и политическия преход, съобщиха медиите.

Първият документ, наречен «допирни точки» за делегациите на правителството и опозицията в Сирия специалният посланик на ООН официално представи на 24 март 2016 година.

В него бяха събрани 12 принципа, по които участниците в междусирийските преговори се предполагаше, че могат да се договорят.

По време на Женева-8 Мистура представи нов текст, съдържащ 12 точки, който е с дата 30 ноември.

Предполага се, че делегациите на Дамаск и на обединената опозиция в Сирия ще му предложат своите поправки.

 

 В сравнение с текста от 2016 година, в новия документ отсъства споменаването на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН 2254. От документа напълно е премахната точката, в която по-рано се говореше за политически преход в Сирия, за «временните рамки и процеса на написване на новата сирийска конституция», както и «провеждането на свободни и честни избори под наблюдението на ООН» по време на преходния период.
В документа от 30 ноември отсъства посочване на необходимостта да се освободят всички произволно задържани под стража лица, както и разрешаването на въпросите с отвлечените и безследно изчезналите.
Освен това, в документа не се споменава и за забраната да присъстват чуждестранни военни на сирийска земя.

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;