Превод от Fox News:

Този път имаме тревога от небето над Черно море. Според постъпилата информация, руски боен самолет е прелетял на 15 метра от носа на самолет-разузнавач от ВМС на САЩ.

Както ни съобщават източници, прихващането е продължило 24 минути.

Това е нова руска провокация след юнската, когато друг руски самолет се приближи на разстояние метър и половина към американски самолет над Балтийско море.

Наш гост е бившият постоянен представител на САЩ в ООН, а също научен сътрудник към аналитичния център «Американски институт за предприемачество» Джон Болтън.

ДЖОН БОЛТЪН:  Считам, че това е само част от серията аналогични маневри. Не бива да недооценяваме доколко те са опасни при подобни инциденти, в които самолетите се движат на високи скорости и са на малко разстояние един от друг. Достатъчен е един миг, за да започнат сериозни неприятности.

Считам, че става дума за елемент на някакъв модел на поведение, към който вече няколко години се придържа Владимир Путин. Струва ми се, че той се опитва да постави тези рамки, в които вече не една година се разполага Русия.

Според мене, любопитно е, че той продължава този натиск и при президента Тръмп, не само при Обама

Считам, че това показва — както относно дадените провокации в морето, така и при по-мащабните въпроси в Източна Европа, в Близкия Изток, а също в Далечния Изток — че Путин се опитва да разшири зоната на влияние на Русия.

Как ние ще се съпротивляваме на това, как ще решим този въпрос. Лично аз съм убеден, че новата нетърпимост на Русия ще повлияе отрицателно на американските интереси.

Както продаде току-що кореспондентът на  Fox News, руският самолет «с рев» се е приближил към американския на пълна скорост, а преди това го е «обръснал», прелитайки на 15 метра от носа му, казва водещият.

На 15 метра!

ДЖОН БОЛТЪН: Да. Това просто е неприемливо. Въобще, ние с Русия още от времето на студената война имаме споразумение за инциденти в морето, то се отнася точно до опасните полети в близост от американски въздушни съдове.

Считам, че нашите военни отлично разбират, доколко опасни и провокативни са подобни стъпки.

Не искам да твърдя, че ние задължително трябва да отговаряме със същото, но ние трябва да реагираме много твърдо и много ясно, за да могат да разберат, че подобно поведение е недопустимо.

Както ми се струва, ние трябва да осъзнаем, че от гледна точка на Путин, всичко това  е само върхът на копието.

За него са важни по-големи провокации — по-мащабни, например действията спрямо Украйна, заплахите към Прибалтика, Естония, Литва и Латвия, както и натискът по източния фланг на НАТО, твърдата защита на руските интереси  в Сирия и други региони.

Всичко това е част от по-мащабна схема, според мен, отсъствието на реална твърда реакция само ще въодушеви Путин.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;