В последните години газопроводът «Северен поток-2» е подложен на масирана дипломатическа и информационна атака.

Ройтерс дори пусна материал със заглавие «Представителят на Държавния департамент на САЩ заяви, че «Северен поток-2″ няма да бъде построен», а американската агенция Блумбърг публикува обзор, в който се описва някакъв план за ликвидирането на руския газ в Германия».

Твърди се, че този план вече се реализира при пълната подкрепа от страна на Еврокомисията.

Към антируските действия на американските държавни структури и компании се присъедини парламентът на Дания, който фактически забрани «Северен поток-2» в своите териториални води.

Паниката се нагнетява и от някои руски СМИ и експерти, които буквално измъкват цитати от документите на «Газпром», в които са описани политическите рискове, свързани с прокарването на тръбопровода.

Начало строительства трубопровода Северный поток. Архивное фото
Но ако отворим всяка от подобните новини, ако прочетем материала по-надолу от заглавието и вникнем в политическия и дипломатически контекст, то ставаме свидетели на съвсем друга картина.
Да започнем с гръмкото съобщение на агенция Ройтерс и изявлението на заместник помощника на държавния секретар към Бюрото за енергийни ресурси към Държавния департамент на САЩ Джон Маккарик за американските санкции спрямо европейските компании, които участват в изграждането и финансиранието на «Северен поток-2».
Американският дипломат наистина заяви, че Държавният департамент «очаква, че «Северен поток-2» няма да бъде построен, но ако прочетем цялата стенограма на изявлението, то е видно, че всички последващи тези са посветени на действията на САЩ, които ще бъдат предприети след като строителството на газопровода все пак бъде завършено.
Струва си да отбележим, че двойният смисъл и когнитивният дисонанс се превърнаха вече в своеобразен фирмен стил на съвременния американски дипломатически дискурс.
Автор: Иван Данилов
Превод: Петя Паликрушева

РИА Новости https://ria.ru/analytics/20171201/1509984700.html

Тагове: ; ;