Временната комисия към Съвета на Федерациите за защита на държавния суверенитет и предотвратяване опитите за намеса във вътрешните работи на Русия в началото на следващата година ще предостави доклад, в който ще бъде оценен рискът от държавен преврат в резултат на влиянието на Запада върху младежта в Русия.

Това сподели председателят на комисията Андрей Климов.

В доклада се казва, че Западът стимулира междуетническите и междурелигиозните протести в Русия.

Освен това, Западът се опитва да използва младежта като инструмент за разрушаване на политическата система. За да се предотврати това, според сенаторите, трябва да се разработят закони, които да не допуснат «намеса във вътрешните работи на Русия».

Сред предложенията, които се съдържат в доклада, предложени са следните мерки: забрана на дейността на чуждестранни държавни програми без съгласуването им с властите, а също създаването на т.нар. «Черна книга», в която ще влязат тези, които са заплашвали руския суверенитет, започвайки от 1991 година.

В Русия вече се случват парадоксални неща, имайки предвид външната политика на страните от Запада, включително използването на меката сила в последното десетилетие, това заяви политическият аналитик от Международната мониторингова организация  CIS-EMO Станислав Бишок.

На външния периметър тя пропагандира «западните или цивилизационните» ценности, които за самите граждани на западните държави са все по-спорни.

Избирането на Тръмп в САЩ и ръстът на националистическите симпатии в ЕС са най-ярката проява на това несъстояло се «вътрешно и външно».

Същият стил на Путин и построената от него система на вертикала на властта предизвиква все повече симпатии.

«Цветната революция’ в Русия беше теоретично възможна между 2011-2012 години, когато се забеляза някакъв либерално-националистически съюз, който за такъв род политическа технология е принципно важен. Но той остана на ниво декларации е призоваваше дълго да живеем в «Координационен съвет на опозицията», твърди експертът.

Що се отнася до използването на младежта за политически цели, то тук става дума за това, че има хора, които използват нищо неразбиращата младеж, продължава той.

Ето какво казва още анализаторът:

Като цяло всички революции, дори цветните, се осъществяват с ръцете с младежите. Разбира се, не всеки младежки протест може да прерасне в някакво подобие на революция.

На Запад, в лицето на САЩ му е комфортно с прозаmадната и с антизападната Русия, защото в настоящия свят искаш ли не искаш, си принуден да се кооперираш с Вашингтон. Китай разбира, че, ако САЩ спрат да купуват стоките му — то цялото китайско чудо ще се разтвори във въздуха.

В лицето на ЕС Западът не се нуждае от потънала в мръсна война Русия, затова и днешна Украйна не му е комфортна.

Друг е въпросът, че дори теоретично в Русия няма две диаметрално противоположни идеологически и относително еднакви по тежест групи, които да мога да воюват една с друга продължително време. Градската креативна класа, недоволна от реновациите, е против силоваците не повече от час или денонощие.

Западът се занимава практически по целия свят с това, с което трябва да се занимава Москва в постсъветското пространство — формира бъдещите елити, които малко по малко стават все по-неприятелски.

Москва считаше, че е достатъчно да се разбере с местните посткомунистически клептократически елити, а след това всичко ще се случи от самосебе си.

Т.е. вливането на пари от Запада в перспективната младеж в една или друга страна — това не означава задължително революция от рода на Евромайдана, това означава в перспектива в рамките на една или година и половина (или малко повече) да се организира революция, но такава, че никой да не я забележи, че тя се  е случила.

Просто на смяна на посткомунистическите бюрократи, които се стараят да спазват баланса между Москва и другите центрове на сила, да дойдат такива, за които този баланс ще бъде съществено нарушен срещу интересите на Москва.

Т.е. трябва да се концентрираме върху възпитанието на качествен елит.

Очитайки високата самодостатъчност на Русия, ако страната успее в обозрима перспектива да проведе сериозна реформа в собствения си елит, то може да се счита, че задачата минимум за страната е напълно изпълнена.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ;