Военните от Китай и САЩ проведоха двустранни консултации във Вашингтон в сряда и четвъртък след поредното ракетно изстрелване от страна на  Пхенян. Това съобщава в петък вестник South China Morning Post.
Изданието уточнява, че срещата не е пряко свързана с това събитие, както и че това е планирано събитие.

Споразумението около подобен стратегически диалог в областта на отбраната беше постигнато още през август. В него участват

заместник началникът на Обединения щаб към Централния военен съвет на Китай генерал Шао Юанмин и главата на управлението за стратегическо планиране и политики към Комитета на началник щабовете на Въоръжените сили на САЩ Ричард Кларк.
Официалният представител на Министерството на отбраната на Китай У Цян отбележи в тази връзка, че консултациите са насочени «, за да се обсъдят действията по време на криза и разширяването на взаимното доверие.»

В същото време той не разкри други подробности.
«Мисля, че темата на дискусията се свежда до това как да се отговори на севернокорейската криза, обаче, на фона на липсата на взаимно доверие, е малко вероятно, че това обсъждане ще доведе до конкретни резултати.» — цитира изданието становището на един от китайските експерти.

Тагове: ; ; ;