Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън, лауреатът на руския орден «Дружба», най-големият бизнесмен, успешно  работещ в нефтения сектор, ще бъде безцеремонно изхвърлен от Държавния департамент.

Кампанията се води толкова мощно, напористо и дори агресивно, че неговата оставка е неизбежна или преди Рождество и Нова година, или веднага след тях.

Нещата са сериозни.

Това стана ясно от реакциите в САЩ по статията на вестник The New York Times, в която авторите се позовават на «високопоставени източници от администрацията», които споделят, че Тръмп планира в близко време да свали Рекс Тилърсън от поста държавен секретар и на негово място да назначи настоящия глава на ЦРУ Майкъл Помпео.

Главното шпионско ведомство ЦРУ, според съобщенията, ще бъде оглавено след преместването в Държавния департамент на Майк Помпео, от сенатора Том Котън — републиканец от Аризона, консерватор и голям приятел на Израел, кой вече бил дал за това съгласието си.

В знаковата статия от самото начало в прав текст се казва:

«Белият дом е разработил план, за да принуди Рекс Тилърсън да напусне поста си на държавен секретар на САЩ», това вероятно ще се случи » в рамките на следващите няколко седмици».

Да, посланието е ясно и точно формулирано.

Друг «великолепно информиран» вестник  The Washington Post на свой ред съобщава, че тази идея принадлежи на ръководителя на апарата на сътрудниците в Белия дом генерал Джон Кели.

Този «сив генерал» е зает от известно време, при това напълно открито, с назночаването на определи хора около Тръмп.

Съдбата на чиновниците от рода на Тилърсън биват решавани от него напълно еднолично, дори ако става дума за негови стари приятели или предани привърженици на президента.

Той вече бил изхвърлил от Белия дом доста такива — при това Тръмп не казал нито дума, твърди американското издание.

Тилърсън не влиза в числото на приятелите на Тръмп, а неотдавна след едно от горещите заседания в Пентагона го бил нарекъл «тъпак» — заради склонността му към силов авантюризъм във външната политика.

На всичкото отгоре Тилърсън не се покаял, но президентът не бил забравил обидата.

Тръмп също не бил доволен от Тилърсън и постоянно казвал:

«Бих искал той да е по-твърд».

The New York Times разяснява, защо планът на Кели по отстраняването на Тилърсън от Държавния департамент вече е изтекъл в СМИ.

Оказва се, че Тръмп, независимо от своята коронна фраза «Вие сте уволнен», поради своята сантименталност, трудно се разделял с близките си сътрудници, дори ако са в супер лоши отношения.

Затова разгласяването на плана на Кели може да се разглежда като опит Тръмп да бъде подтикнат към по-скорошно избавяне от Тилърсън.

Това било «не твърде нежно послание» към Тилърсън, че вече му е време да си ходи по живо, по здраво.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ;