Конгресът на САЩ е разгледал какви проекти за Украйна за предстоящата 2018 г., които могат да бъдат финансирани от американската страна, ако съответните инициативи се подкрепят с мнозинство от гласовете. Това съобщи ФАН, позовавайки се на съответния документа.
Предлага се например да бъдат прехвърлени средства за помощ в сферата на сигурността «, включително разузнавателни дейности, както и подкрепа за военни и други сили за сигурност към правителството на Украйна». Разходите могат да бъдат в размер на 500 милиона долара.

Средствата от бюджета на САЩ могат да бъдат отпуснати за помощ на украински войници, ранени по време на битките в Донбас.

Американците предлагат да провеждат обучение на украински специалисти в областта на здравеопазването. Тази програма може от своя страна може да коства  на САЩ 350 милиона долара.

В Конгреса са убедени, че Вашингтон трябва да предостави помощ на Киев в областта на киберсигурността.

През 2017 г. обемът на американската финансова помощ за Украйна възлиза на 410,5 млн. долара.

По-рано беше съобщено, че президентът на Украйна Петро Порошенко е обещал на гражданите, че в обозримо бъдеще страната ще проведе референдум за присъединяването й към Европейския съюз и НАТО.