Както пише в статията си полският журналист Петр Ендрощчик, гражданската война в Сирия се приближава към края си.

Преди поредния рунд преговори в Женева въоръжената опозиция е толкова единна, както никога до сега, но тя е подложена на влиянието на Путин, споделя авторът.

«Почвата за нови женевски преговори беше подготвена от Владимир Путин. Именно той след две години война в Сирия раздава картите в тази страна», подчертава журналистът.

През октомври в Москва бе на гости главата на Саудитска Арабия, която и до днес е главният финансов тил на въоръжената опозиция.

Неотдавна в Сочи президентът на Русия прие Башар Асад, а веднага след него — лидерите на Иран и Турция.

Путин заяви, че участието на Русия е позволило на страната да постигне прогрес в политическото регулиране на конфликта.

В подобна атмосфера в Женева ще се проведе среща между т.нар. въоръжена коалиция, пратениците на Асад и представителя на ООН Стафан де Мистура.

«Продължаващите от 2014 година срещи в този формат се провеждат при напълно различни обстоятелства», уверен е журналистът.

Гражданската война в Сирия се приближава към края си.

Въоръжената опозиция, която беше против режим на Асад на вълната на арабската пролет, понесе съкрушително поражение.

Тя, вярно, все още контролира немногобройни, нямащи военно значение анклави в югозападната и северозападната част на страната, тя внесе своя неголям принос за успеха на кюрдските Отряди за народна самоотбрана  YPG, които контролират достатъчно голяма територия в северната част на Сирия, както и около границата с Турция.

«Самопровъзгласеният халифат на ИДИЛ догаря. Голяма част от Сирия, включително големите градове, се намират под контрола на армията на Асад», обяснява авторът.

«Въоръжената опозиция беше разбита не само на бойното поле, но и в политически план», подчертава полският журналист.

Независимо от това 23-та представители участват в поредния рунд преговори в Женева.

«Но това не са същите хора, които бяха тук преди», добавя той.

Тези са събрани по време на неотдавнашната среща на трите най-важни опозиционни групи в Ер Рияд.

Там беше създаден Обединен комитет, в чийто състав влязоха представители и на Националния комитет, т.е. непримиримата опозиция, и т.нар. групи на Кайро и Москва.

Двете групи са готови да си сътрудничат с Русия.

Новият глава на Комитета по преговорите, състоящ се от 23 човека, Наср ал Харири повтаря, че ще изисква оставката на президента Асад като условие за старта на процеса на следвоенната трансформация, но това са само думи, счита авторът.

«Опозицията вече не може да разчита на подкрепата нито на Турция, нито на Саудитска Арабия, а да не говорим за САЩ, които отдавна излязоха от играта», добавя за изданието Надим Шехади, експерт от бостънското  Fletcher School of Law and Diplomacy.

Това означава, че Асад няма да падне от власт и активно ще участва в продължение на дадено време в процеса на сирийската трансформация, отбелязва авторът.

 

 Саудитска Арабия се смири с поражението на въоръжената позиция.
Както и Турция, която, обаче, има напълно нов проблем по повод стремежа на сирийските кюрди към независимост.
Последните са в съюз с Работническата партия на Кюрдистан, а Анкара ги счита на терористи. За такива ги считат също ЕС и САЩ.
«Буквално във всеки един момент Вашингтон може да откаже подкрепата си за Отрядите за народна самоотбрана  YPG в северна Сирия, за да избегне влошаването на отношенията си с Турция», счита Надим Шехади.
Кюрдите бяха необходими на САЩ за борбата с ИДИЛ.
Администрацията на Тръмп е убедена, че във военен план вече нищо не  може да се направи за подкрепата на въоръжената опозиция.
В същото време, според данни от ООН, в Сирия са се завърнали вече минимум 720 хиляди бежанци.
Но в принудителна емиграция се намират около 5.5. милиона сирийци.
13 милиона граждани от тази страна се нуждаят от спешна хуманитарна помощ, от тях 5.6 милиона нямат постоянен достъп до храна и лекарства, резюмира за изданието полският журналист Петр Ендрощчик.
Превод и редакция: Петя Паликрушева
 Източник: http://www.rp.pl/Wojna-w-Syrii/171128876-Zbliza-sie-koniec-wojny-domowej-w-Syrii.html

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;