Президентът на САЩ Доналд Тръмп се е обърнал през лятото на тази година към влиятелни републиканци от Сената с молба да се спре разследването за предполагаемата намеса на Русия в американските избори. Това съобщи в четвъртък в своята електронна версия вестник  The New York Times.

Според думите на сенатора, той е казал на президента, че процедурата ще завърши едва тогава, когато спецкомитетът «провери всичко» по отношение на свидетелите и фигурантите.

По данни на  The New York Times, главата на Белия дом се е срещал с лидера на републиканското болшинство в Сената Мич Макконъл и със сенатора Рой Блант, който е член на спецкомитета по разузнаване.

На тях той също бил заявил за необходимостта да се завърши разследването колкото се може по-бързо, пише изданието.

Според вестника, подобно поведение на Тръмп е пример за намеса на главата на изпълнителната власт в разследването, което се провежда от законодателната власт и непосредствено засяга най-близките помощници и членове на семейството на президента.

Заместник прессекретарят на Белия дом Родж Шах на свой ред заявил за изданието, че Тръмп, обръщайки се към сената, не е действал по какъвто и било неподобаващ начин и «нито веднъж не се е опитвал да оказва прекалено влияние върху членовете на комитета».

 Шах е добавил също, че, както счита президентът, «няма никакви доказателства за сговор» между неговите помощници и представителите на Русия, затова всички разследвания по темата трябва да се приближат към «справедливо и уместно завършване».

Понастоящем във връзка с твърденията за намесата на Русия в американските избори разследване провеждат ФБР, специалният комитет по разузнаването към Сената и Палатата на представителите към Конгреса на САЩ, а също апаратът, назначен от министъра на правосъдието на специалния прокурор Робърт Мюлер.

Тръмп и неговите ключови помощници нееднократно отхвърляха подозренията в каквито и да било неправомерни контакти с руски официални лица в периода на предизборната кампания.

Москва също много пъти опровергава твърденията за опити да повлияе върху хода на президентските избори в САЩ.
Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;