30 ноември 2017- Нюз Фронт.

Главата на непризнатата Украинска Църква на Киевската Патриаршия, патриарх Филарет (Михаил Денисенко) изпрати разкаятелно писмо до Архиeрейският Събор на Руската Православна Църква, който пртотича в Москва.

 

 

 

 

Както по-късно съобщи сайтът на Москвовската Патриаршия Архиерейският Събор е изслушал писменото обръщение на бившият митрополит Киевси и на всея Урайна Филарет отправено към Патриарха на Москва и всея Руси Кирил и епископата на Руската Православна Църква от 16 ноември 2017 година.

В писмото е изложено моление за възстановяването на евхаристичното и молитвено общуване с християните, състоящи в украинския църковен разкол, и за отмяна на «всички решения», в това число и за прекратяването на отлъчванията… в името на постигането на Богозаповяданият мир между единоверните православни християни и примирение между народите».

 

Писмото завършва с думите: » Искам прошка за всичко, в което съм съгрешил със слово и дело и с всички мои чувства, и също так от цялото си сърце искрено прощавам на всички».

 

Съборът с удовлетворение възприе обръщението като стъпка към преодоляването на разкола и възтановяването на църковното общуване от страна на тези, които някога отпаднаха от единството с каноническата Украинска Православна Църква.

 

За воденето на понататъшни преговори с отделилите се от църковното общуване Съборът учреди комисия в състав:

 

  • митрополит Волоколамский Иларион (председател);
  • митрополит Борисполский и Броварской Антоний (Украинска Православна Църква);
  • митрополит Каменец-Подолский и Феодор  Городоксий (Украинска Православна Църква);
  • митрополит Луганский и Митрофан Алчевский (Украинска Православна Църква);
  • протоиерей Николай Балашов;
  • протоиерей Николай Данилевич (Украинска Православна Църква);
  • протоиерей Игорь Якимчук (секретар).

 

 

Продължаваме да следим развитието на ситуацията и ще публикуваме подробности по темата, след като станат известни.

 

Украинската православна църква на Киевска патриаршия- църковна структура, възникнала през 1992 година с подкрепата на тогавашното ръководство на независима Украйна. Възглавява се от бившият предстоятел на Украинската православна църква към Московска Патриаршия Патриарх Филарет (Денисенко).

 

УПЦ КП води историята си към Киевската патриаршия, намирайки се под юрисдикцията на Константинопол, като отича закоността на преминаването й под юрисдикцията на Московска Патриаршия през 1686 година. Към настоящият момент не е призната от нито една от каноничните православни църкви.

 

 

Очаквайте подробности.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;