Търговец на благородния метал злато обвини президентът на Турци Реджеп Тайип Ердогна в схема, която заобикаля законите, това съобщи за медиите в съседната страна гражданинът на Турция Реза Зараб. Той даде показания в съда в САЩ. Поводът за показанията са схема за пране напори с Иран.

Според банкера от Турция, президентът на Реджеп Ердоган лично е одобрил действията му, но те са нарушение и са заобикаляне на наложените от САЩ санкции срещу Иран.

Това предизвика ново напрежение между Турция и САЩ.

В показанията си турският банкер заявява, че в между 2010 – 2015 година е бил в качеството си на основно действащо лице в международна схема, позволяваща на Иран да получи достъп до пазарите в света – независимо от санкции, които са наложени от САЩ.

През 2012 година министърът на икономиката на Турция му съобщил, че президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, който по онова време бил премиер на стараната, е инструктирал банки от Труция да вземат  участие в мащабната схема. Отговорът на Турция не закъсня.

Ердоган заяви, че не е нарушил санкциите срещу Иран.

„Да, при нас са налице търговски и енергийни връзки с Иран. Но ние не сме нарушавали санкциите“, каза държавният глава на Турция. Ердоган добави, че светът не се върти единствено около Съединените американски щати.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;