Русия и САЩ се стараят да не допуснат възникването на нов изблик на гражданска война в Сирия. Това подчерта държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън по време на речта си във вашингтонския научно-изследователски Център «Удро Уилсън».

«Ние работим напрегнато в Сирия, за да нанесем поражение на ИДИЛ. И сме на границата на разгрома на ИДИЛ в Сирия веднъж и завинаги…

Работим заедно с Русия, определяйки как да не допуснем това гражданската война да избухне наново», заяви той.

Според него, Москва и Вашингтон водят «много разговори» по повод следното: кое двете страни считат за «крайно състояние в Сирия».

«В тази сметка има много общности. Тактически — как ще постигнем тези мирни преговори, затова работим много близко един с друг», съобщи държавният секретар на САЩ.

Според изложената от него информация, между Русия и САЩ има и разногласия за Сирия.  Независимо от това президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Доналд Тръмп са успели да приемат на 11 ноември по време на срещата на АТИС във виетнамския Дананг «много важно съвместно изявлeние», припомни Тилърсън.

Както се изрази той, съгласуването на дадения документ се е превърнало във «важно съвпадение «във възгледите между Русия и САЩ по мирния процес в Сирия.

«Ще се възползваме се от това за увеличаване на съвместните усилия в дадената посока», обеща държавният секретар на САЩ, но без да се впуска в детайли.

 

 Говорейки за сирийския проблем, Тилърсън отбеляза, че САЩ не виждат никаква роля за настоящия президент на Сирия Башар Асад в бъдещото правителство на тази арабска страна.
Според него, САЩ и техните европейски съюзници считат, че «Асад трябва да понесе отговорността си за престъпленията, извършени по отношение на своя народ».
«Режимът на Асад няма никаква роля в бъдещото правителство на Сирия», подчерта той.
«САЩ и европейските партньори трябва и в бъдеще да подкрепят женевските междусирийски преговори, които се провеждат под егидата на ООН. Този процес, а също резолюцията 2254 на Съвета за сигурност на ООН са основата за възраждането на Сирия», каза още Тилърсън.
Той подчерта също, че произлизащата от ИДИЛ опасност се запазва за САЩ и другите държави и след пълния разгром на организацията в Ирак и Сирия.
«Независимо от това, че ИДИЛ се намират на границата на пълното изчезване в Ирак и Сирия, заплахата, произлизаща от ИДИЛ и свързаните с нея групировки, остава за нашата страна и другите държави», убеден и Тилърсън.
«Идил търси нови опорни точки, в това число в региона на запада Африка и др.
Ние трябва да предприемем мерки, за да може Магрип или другите райони да не станат развъдник на ИДИЛ и Ал Кайда», каза още дипломатът.
Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ;