Според Соломон Паси, който гостува в Нова телевизия днес, иранската страна ни е дала политически сигнал. Паси твърди още, че, според него, този сигнал трябвало да се вземе особено сериозно и дълбоко.

Екс-външният министър на България Соломон Паси заяви в предаването това по повод отказа на Техеран да допусне в неговото въздушно пространство правителствения самолет на Република България.

Според експерта и допутат Славчо Велков от БСП, не е ясно иранската страна дали е знаела, че в самолета лети премиера на България. Това заяви той в същото предаване тази сутрин.

Освен Бойко Борисов, в самолета е имало няколко български министри, както и екс-премиерът Симеон Сакскобургготски.

Според вицепремиера и външен министър на страната Екатерина Захариева, преминаването през Иран на отиване и на връщане е било предварително съгласувано.

Визитата е била на високо официално ниво, добави тя.

Соломон Паси заяви още в предаването по Нова телевизия тази сутрин следното:

«Техеран има история със Запада. Налице са  нови и нови санкции, които Западът налага върху Иран, това ги прави нещастни. В крайна сметка това беше полет за Саудитска Арабия, а тя е най-големият враг на Иран», допълни Соломон Паси. 

Екс-външният министър на страната припомни за зрителите случая през 2011 година, когато самолетът на канцлера на Германия Ангела Меркел е бил спрян от властите на Иран и Меркел се въртяла два часа във въздушното пространство над Турция, преди да успее да отпътува за Индия.

Ето какво каза още Соломон Паси тази сутрин:
«Иран спря самолета на Меркел и Борисов. Но няма да посмее да спре самолета на Тръмп и Путин».

Екс-външният ни министър посочи още, че са налице различни професионални съображения, на базата на които се определя даден правителствен полет.

Според него, инцидентът е най-малко важното по отношение визитата на Бойко Борисов в Саудитска Арабия.

Ето какво каза още Паси по отношение не вероятните възможни маршрути за правителствения самолет:

”Налице са две три възможности за достигане до Ер-Рияд излитайки от София.

Винаги, когато се прави подбор на маршрутите за полети се избягват опасните такива.

Първият е през цяла Турция, Иран Персийския залив, като при това се избягва Ирак. София — Турция остров Кипър, Ливан, но трябва да се влезе в Сирия – това е изключително и крайно неподходящ маршрут —  София — Гърция, Средиземно море, Египет и Саудитска Арабия.

Маршрутът, който е изпълнил правителствения самолет на Бойко Борисов, заедно с пътуващите с него министри до Саудитска Арабия, е подходящ, защото е по-къс”, това от своя страна заяви бившият началник на РВД Цвятко Луканов по Канал 3 отново днес.

Специалистът добави още по Канал 3, че е повече от очевидно, че няма техническа грешка при полета на самолета.

Според него, една от причините е следната: вероятно  не е получено дипломатическо решение от Иран.

Той добави, че задължително е трябвало да бъдат поискани две разрешения.

Едното било дипломатическо разрешение за прелитане над страната, но то отнемало различно време за всяка държава, имало и страни с един месец разрешение. Другото разрешение било стандартно диспечерско разрешение”, коментира специалистът.

Според него, лесно може да се провери това, което е било направено от българска страна.

”Никой няма право да се отклонява от зададения маршрут”, заяви убедено Луканов.

«Не съм срещал подобно нещо в така голямата ми практика, а това са около 40 години. Премиер, заедно с дипломатите си, заедно с министрите си, а и с екс-премиер на борда на самолета, да се лута.

За подобен полет се осигурява официален дипломатически коридор и всички заинтересовани лица и страни знаят кой пътува в самолети.

Този скандал тепърва ще се разраства. Фактът, че самолетът на българската делегация е посрещнат от ирански изтребители е повече от ужасяващ», това от своя страна заяви пред «България он еър» авиоекспертът Ангел Борисов. 

Според журналистката Нина Спасова, посещението на делегацията на България в Саудитска Арабия е изключително събитие със силно значение, защото е проведено с цел установяване на добри отношения между държавите.

«Не можем да говорим за технически недоизпипани неща, още повече със самолета на българския премиер. Това, което се е случило с българския премиерски самолет е демонстрация на несъгласие от страна на Иран, че българската делегация отива в Саудитска Арабия.

Отношенията със Саудитска Арабия не бива да са зависими от отношенията с Иран», добави журналистката в предаването «България сутрин».

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;