Русия залага на снабдяването на своите подводници с ракети «Калибър», които вече успешно бяха използвани по време на операцията по ликвидирането на терористите от ИДИЛ в Сирия.

На Запад са впечатлени от изстреляните ракети, които практически не могат да бъда свалени.

Излиза, че САЩ и НАТО сериозно са изплашени.

В сравнение с другите части от руските въоръжени сили, флотът заема последно място относно обезпечаването на частите от военния бюджет.

Вместо да изгражда огромни 14 000-тонови атомни есминци или 100-хилядни тонови самолетоносачи, ВМФ на Русия ще продължи да се фокусира върху своя мощен подводен флот и неголемите наземни съдове, както и да ги снабдява с ракетите Калибър.

«SAP-2027, без съмнение включва в себе си финансирането за окончателното завършване на още шест подводници «Ясен-М» и вероятно за модернизирането на атомните подводници от клас Оскар и Акула от съветската епоха», това пише старши научният сътрудник от Центъра за военно-морски анализи Дмитрий Горенбург.

Както предсказа Майкъл Кофман, друг изследовател от Центъра за военно-морски анализи, руснаците по-вероятно ще построят увеличена производна на Горшков в качеството им на алтернатива на скъпите и непрактични морски съдове.

Докато новите кораби и подводници са част от новия държавен план за въоръжение, най-важна част от програмата при модернизацията на МВФ на Русия е добавянето на ракетите Калибър към допълнителни платформи.

Скритите крилати ракети са ключов компонент в усилията на Русия за намаляване на зависимостта от ядреното оръжие и съсредоточаване на вниманието върху по-прецизни ударни мощности.

Внедряването на ракетите Калибър «дава на руския флот протикорабна и наземна ракетно-космическа мощ, която може да бъде използвана дори от малки кораби, които могат да си стоят близо до родните пристанища, но продължават да са потенциална заплаха за противниците, включително за страните-членки на НАТО», пише Горенбург.

И продължава:
«Руските военни признават предимствата, които им дават тези ракети. Те са монтирани на голям брой кораби и подводници.

В продължение на следващите осем години Русия ще продължи да разполага същите тези ракети на болшинството от корабите и подводниците си, ще модернизира някои налични морски съдове за превозването на ракети и ще работи над повишаване на точността и надеждността на самите ракети».

Както неотдавна заяви руският началник на генералния щаб Валерий Герасимов в своята реч, руснаците се надяват да създадат хиперзвуково оръжие за още по-голямо намаляване на зависимостта от ядрените сили.

«Той работи над създаването на нова хиперзвукова ракета, която може да представлява още по-голяма заплаха за противниците на Русия в средносрочна и дългосрочна перспектива», добави Горебург.

Петя Паликрушева

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;