Контингентът на ООН може да бъде вкаран в Донбас след разполагането на сили и средства от страните, но това трябва да бъде съгласувано с Киев, Донец и Луганск, заяви външният министър на Русия Сергей Лавров в интервю за вестник  «Либеро».

Мирная жизнь в Донецке. Архивное фото
Лавров припомни че на пресконференцията след срещата на БРИКС в Китай през септември президентът на Русия Владимир Путин е лансирал инициативата за мисия на ООН за съдействие на охраната на ОССЕ в югоизточна Украйна.
«Същността на предложението е такава — силите на ООН трябва да обезпечат безопасността на наблюдателите на ОССЕ, които ще бъдат разположение в зоната на разполагане на двете страни на линията на съприкосновение, а също по време на патрулирането им в другите райони на конфликта в съответствие със своя мандат по изпълнение на Минските споразумения.
Контингентът на ООН ще бъде въведен в зоната на конфликта след разполагането на силите и средствата на страните.
Разполагането на силите на ООН трябва да бъде съгласувано с властите както на Киев, така и на Донецк и Луганск», заяви той.
«Основа за регулирането продължават да са Минските споразумения, запазват се всички съществуващи преговорни площадки — Минската контактна група и «нормадският формат», добави Лавров.

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;