Русия предостави своя версия за плакат за приближаващия световен шампионат по футбол — 2018, съобщава Daily Mail.

Доколкото сред участниците на финалния стадий на шампиона в рейтинга на ФИФА страната се каза последна, тя реши да

припомни за своето славно футболно минало.

За целта най-добрият избор бе Лев Яшин, който доведе националния отбор на СССР до победа в шампионата на Европа през 1960 година.

Както припомня изданието, той е бил единственият вратар в историята, получил «Златната топка», счита се за един от най-великите играчи в света.

«За нас беше много важно да отразим в официалния плакат Русия като страна, в която ще се проведе турнира…

Уверен съм, че плакатът ще се превърне в един от ярките символи на световния шампионат по футбол, сигурен съм, че той ще се хареса на всички футболни фенове и на всички участници в турнира», заяви председателят на Организационния комитет «Русия-2018» Виталий Мутко.

Авторът на плаката е известният руски художник и дизайнер Игор Гурович, който е черпил вдъхновението си от съветския конструктивизъм.

«Стилистиката на съветския постконструктивиски плакат през 1920—1930 години, е нейният уникален графичен език, новата свежа поезия на пластичните образи стана в целия свят един от най-важните и разбираеми руски културни кодове», обясни Гурович.

Посмотреть изображение в Твиттере
Така изглеждат официалните плакати на предишните световни първенства.
 Традицията в създаването на специални афиши за футболните шампионати започна Уругвай през 1930 година. Плакатът от онова време е истински графичен шедьовър, отразил в себе си естетиката на арт-деко.
Днес цената на оригиналния постер може да достигне до  ₤20 хиляди, споделя изданието.
Петя Паликрушева
Източник: http://www.dailymail.co.uk/sport/football/article-5124767/Russia-unveils-retro-style-poster-World-Cup-2018.html

 

Тагове: ; ; ; ; ;