Балканите се страхуват от завръщащите се от Сирия терористи

Около хиляди родени на Балканите се очаква да се завърнат от Сирия по родните си места.

Около хиляда човека от Западните Балкани са заминали на война в Сирия и Ирак.

Необходимо е тясно сътрудничество между страните в региона за неутрализиране на заплахата в случай на завръщането на радикални ислямисти в родината им, това се каза по време на регионалната конференция по сигурност в град Брдо в Словения.

Генералният секретар на Съвета за регионално сътрудничество Горан Свиланович заяви, че сред факторите, които съдействат за разпространението на екстремистки идеи са икономическите и обществените проблеми, а също пропагандата.

Той цитира следните данни: от 2012 до 2017 година за Близкия Изток заминават 5000 жители на европейски страни, 1000 човека са от балканския регион.
От тях са загинали едва 200.

«Тероризмът е общ проблем за всички държави, той трябва да се разпознава и да бъде победен», подчерта Свиланович.

По-рано италианските спецслужби съобщиха за движението на  главатар от терористичната групировка » Ислямска държава» ( * забранена в Русия и редица страни), който е проникнал в Европа заедно с отряд от 400 бойци-терористи и се насочват към Балканите.

Става въпрос за албанския джихадист Лавдрим Маухаджери, известен като Абу Абдула ал- Косово, който има за цел атаки на православни храмове и държавни организации в Косово, за разпалване на конфликт между християните на Балканите и албанците.

По данни на спецслужбите, през ноември 2016 година, 27 годишният терорист Мухаджери, е планирал атентат по време на мача Албания- Израел, който правоохранителните органи успяват да усуетят, като задържат 19 лица, но самият организатор успява да се измъкне тогава.

Препоръчва се, всички граждани да проявяват особена бдителност, да са наблюдателни и да имат готовност да съобщят всякаква информация, която би била полезна за недопускане на терористична заплаха.

Експерти по антитероризъм съветват, гражданите да носят мобилните си телефони  добре заредени, да се правят снимки на подозрителни лица, обекти или друго, което би могло да има значение, и да се подават своевременни сигнали на спешните телефони и към правоохранителните органи, в случай на възникнало съмнение. 

След терористичният атентат в столицата на Турция, който беше извършен на 1 януари, страната е обявила извънредно положение до 18 януари, при засилени мерки за сигурност и полицейско присъствие. Извънредното положение ще бъде удължено при нужда, до пълното преодоляване на опасността.

На 4 януари турските власти обявиха, че са установили личността на атентатора и продължават издирването му. Заради съображения за сигурност Турция блокира границата с България, заради риск терористите да се опитат да се измъкнат през страната ни.

Всички главни пътища и артерии около района на българо-турската граница се охраняват от специални антитерористични екипи, които проверяват всеки автомобил, и всички пътници, извършват се обиски на лични вещи и багаж.

Граничния пункт «Дерекьой» — «Малко Търново, е със специален сигнал за повишена бдителност, където са разположени допълнителни сили и жандармерия, които да следят обстановката в повишена готовност.

Затворени са всички изходи и входове към турският град Къркларели, който води към българо-турската граница и е обявен код за висока бдителност.

News Front

 

Тагове: ; ; ; ;