Активисти от френския профсъюз  SUD се подготвят да проведат през декември образователни тренинги. Входът в тях за бели ще бъде забранен.

Зад закрити врати новодошлите от Азия и Африка имат намерение да обсъдят това, което те наричат «държавен расизъм» във Франция: недостатък на «расови» професионални кадри в различни сфери на дейност.

Мероприятия, изключващи бяло население, се провеждат не за първи път в Петата република.

През пролетта на 2017 година подобен скандал се разгоря около фестивала  на афрофемистиките от групата  Mwasi, а през 2016-та — във връзка с учебните занятия в университета Париж-VIII.

Оттогава в обществото няма единно мнение: допустимо ли е ограничаването по цвят на кожа, ако ограничението засяга не предишните жертви на дискриминация, а етническото болшинство.

Националният въпрос във Франция е един от най-болезнените, ненапразно в страната действа забрана да се публикува етническа и расова статистика.

Юридически е невъзможно да се разбере колко хора с различен цвят на кожата живеят в държавата.

Но потомците на пребиваващите от други континенти мигранти са сигурни: техният процент във висшите слоеве на обществото не е голям..

По време на семинарите на 18 и 19 декември в Сен Дени ще се обсъжда и тази тема.

Белите на дискусиите не са поканени, защото острите моменти на жертвите на расовата дискриминация предпочитат да обсъждат това само в свой кръг.

Депутатът от Националната асамблея на Франция Даниел Обоно разбира желанието на тъмнокожите да се събират при закрити врати и сравнява «не-белите» с жертвите на харасмента (форма на сексуална дискриминация).

«Отново се връщам към примера с феминистките. Жените, пострадали от насилие, трябва да обсъждат в обстановка на доверие. Има потребност да се общува с такива, с които може човек да отъждестви себе си, който има същите проблеми.

Затова става дума за педагогическо средство, позволяващо на хората по-свободно да общуват», обяснява активистка.

Подкрепя я историкът Франсуа Дюрпер:
«Трябва да се избегне емоционалният възглед около този феномен, трябва да са анализира мотивацията на участниците», казва изследователят.

«Семинарите не за белите» едва ли ще се разминат без огромен скандал.

В програмата на мероприятието се споменава за анализ и осъждане на «държавния расизъм», който уж пречи на новопристигналите от бившите колонии да заемат достойно място в обществото.

Спорната формулировка е забелязана от Министерството на образованието.

Главата на ведомството Жан-Мишел Бланке заяви, че ще даде на съд организаторите за разпространение на оскърбителна информация.

Но перспективите за съдебния иск са обвити в мъгла.

Законите на Франция не предполагат преследване за дифамация (позоряща някого информация) на обществени организации.

Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ; ;