29 ноември 2017-Нюз Фронт.

Скандалният доклад на американският център » Атлантически съвет» под название

» Балканите напред: новата стратегия на САЩ за региона» призовава за постоянно военно американско  присъствие на Балканите, и настоява за » историческо сближаване » между Сърбия и САЩ. Напомняме, че преди по-малко от 20 години, НАТО се «сближи» с Югославия, която след сближаването днес, наричаме бивша. Става въпрос за безпрецедентните бомбардировки, чийто последствия отекват и днес.

Знаейки вината си и военните пресъпления, САЩ се опитват да излязат сухи от водата, подготвяйки новата си стратегия за разширяване и постигане на влияние на Балканите.

 

 

 

Авторите на американския доклад и новата стратегия по окупиране на Балканите, отчитат слабата дейност на държавните институции, и смятат за изгодно сложното състояние, в което се намират някои балкански държави заради притока на мигранти.

И са готови да се възползват от тези трудности и условия, способствани от самите тях като се представят в ролята на спасители и «гаранти на сигурността и мира в региона».

В доклада си » Атлантическия съвет» ясно дава да се разбере, че американската страна е силно обезпокоена от близостта на някои балкански страни с Русия, и е готова да направи всичко по силите си, за да ги отдалечи от Русия и да прекъсне всякакви възможни връзки, като усилва собственото си влияние и присъствие, под маската на необходим «пазител» в лицето на НАТО.

Важна роля е отредена на ЕС, който трябва да остане на челни позиции и да вляе на конкретни страни, със финансовото рамо на САЩ.

А за да подготвят почвата, образно казано, НАТО са запретнали ръкави и развиват мощна пропаганда на тема » нарастващия риск от голям конфликт между държавите на Балканите», който риски се готви именно в «мозъчните центрове» финансирани от САЩ.

Тук не можем да не споменем и заявлението на един натовски чиновник и генерал, който подчерта по време на конференция посветена на въпросите на сигурността в Берлин, че е необходимо поддържането на глобална бойна готовност.

САЩ готвят Балканите за война, или по-скоро за площадка, на която да разгърнат военен конфликт, за да могат след това да приложат «миротворците» на НАТО. Стара тактика, която използваха когато бомбардираха Югославия.

Въпросът е, че балканските държави усещат надвисналата опасност, и единствения им шанс е правилно да изиграят картите си- тоест, да тръгнат в посока укрепване на междубалканските връзки и отстояване на независима външна политика. И укрепване на партньорството си с Русия.

 

 

Ася Иванова-Зуан

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ;