В администрация на Тръмп има две позиции по отношение на Кремъл — позицията на президента и позицията на всички останали.

САЩ трябва да доставят оръжие на Украйна, за да може тя да се защити от руската агресия. Те са задължени да привлекат към отговорност Русия в отговор на нейната незаконна «окупация» на украинската територия и да настояват там да бъдат изпратени международни мироопазващи сили, пише изданието.

Вината за този конфликт в Европа като цяло лежи върху руския президент Путин, продължава изданието.

Той ще реши — ще бъде ли завършен този конфликт или не, казва авторът.

Поне така твърди специалният представител на администрацията на Тръмп Курт Волкер, който има за задача да спре войната в Украйна, четем по-нататък.

Това изглежда напълно разумна американска политика по отношение на Русия, такава политика в голяма или малка степен провеждат и двете партии, четем в текста.

Но, разбира се, тук има една голяма питанка — това съвсем не в пълна сила съответства на това, което мисли американският президент, казва авторът.

В интервюто си за Politico, Волкер (това е неговото първо обширно интервю за американско издание от момента на назначаването му на новия пост миналото лято) подробно разказва за това, колко лоши са в момента отношенията с Русия, независимо от надеждите на Тръмп за помирение, как той не е е успял да постигне никакъв прогрес на преговорите с високопоставения съветник на Путин, той разказва и що за нещо е да бъдеш специален представител на държавния секретар…

Като цяло, казва Волкер, шансовете да се постигне мир са толкова малко, че той счита за напълно вероятно да се възобновят бойните действия в Украйна примерно след около година.

Това е независимо от факта, че Украйна е потънала във военния конфликта от 2014 година, когато Русия със сила присъедини Кримския полуостров, пише изданието, което допълва, че това е първото териториално завземане от времето на Втората световна война в Европа.

Според автора, това е провокирало война в източната част на страната, за което Кремъл е бил подложен на мощно международно осъждане, а след това и на санкции, за чиято отмяна със зъби и нокти се стреми Путин, пише авторът.

Доколко вероятно е да се възобнови войната?

«Бих казал, че шансовете да се възобновят военните действия са 80 %, казва Волкер. — Има шанс да няма боеве, но най-вероятният сценарий е тяхното възобновяване», мрачно добавя специалният представител, отбелязвайки при това, че от началото на бойните действия в източна Украйна са загинали над 10 хиляди човека.

Изданието пише, че когато говориш с Волкер, все едно се сблъскваш с тази шизофрения, която реално присъства в политика на администрацията по отношение на Русия.

Петя Паликрушева

Източник: Politico, США, 27.11.2017, 04:34
Сюзън Гласер ,Susan B. Glasser,

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;