Най-новата руска подводница може да унищожи цял град, намирайки се на разстояние от него на 9 хиляди и 300 км.

«Княз Владимир» може да изстреля до 20 ракети с ядрени бойни глави.

Ракетното въоръжение на «Княз Владимир» се състои от 16 междуконтинентални балистични ракети «Булава», подводницата се потапя на дълбочина 400 метра, което я прави практически неоткриваема.

Според съобщенията от руските СМИ, към 2025 година трябва да бъдат изградени осем АПЛ клас «Борей», от тях пет суперподводници, както и «Княз Владимир», всички те се изграждат по модернизиран вариант.

«Княз Владимир» е снабден с междуконтинентални балистични ракети Р-30 «Булава», които имат разделящи се бойни глави с мощност от 100-150 килотона всяка, което е десет пъти по-мощно оръжие от бомбата, хвърлена над Хирошима.

Церемонията по пускането на вода на АПЛ «Княз Владимир» от проекта «Борей А» се проведе в северодвинското производствено обединение «Севмаш».

Изграждането на кораба започна през юли 2012 година и се очаква, че той ще влезе в състава на ВМФ на Русия в следващата година.

След въвеждането в експлоатация «Княз Владимир» ще бъде най-лидерската подводница на Русия с ядрени ракети на борда си.

В сравнение със своите предшественици модернизираните «Бореи» могат да се похвалят с подобрена акустика и ниско ниво на шумове, а също с редица други технически усъвършенствания.

Американският аналог на «Княз Владимир» е подводницата «Охайо» — макар и въоржена с 24 балистични ракети, тя има по-малък радиус на поразяване.

Освен това, подводницата не може да се потапя на аналогична дълбочина.

Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ; ;