Правителството на Украйна трябва да възобнови социалните плащания за жителите на неконтролираните от Киев територии на Донбас. Това във вторник заяви на брифинг посланикът на САЩ в Украйна Мари Йованович.

«Правителството трябва да оптимизира процеса на изплащане на пенсии и да възстанови плащанията. Това включва и временно преместените лица, които наистина са преместени, както и хората, които живеят в неконтролираните на правителството територии.

Това са средства, които хората са изработили за десетки години работа, каза Йованович.

Тя призова правителството да положи усилия, за да предостави жилища на вътрешните преселници.

«Правителството също трябва да предостави дължимото финансиране и политическа подкрепа», заяви посланикът.

Йованович посочи, че има огромни проблеми около оформянето на социалните помощи на временно преместилите се лица.

«Регистрацията на временно преместилите се лица, която се изисква от украинците, за да получат хората пенсия, е дискриминационна и противоречи на западните ценности, към които се стреми Украйна», подчерта посланикът.

ПЛАЩАНИЯТА СА ЗАМРАЗЕНИ ОТ ПРАВИТЕЛСТВОТО

Изплащанията на пенсиите и социалните помощи на жителите на Донбас бяха спрени от Киев с постановление на кабинета на министрите на 7 ноември 2014 година.

Изплащанията трябва да бъдат възстановени след връщането на регионите под контрола на украинските власти.

През октомври 2015 година първата палата на Висшия административен съд внесе решение за изплащането на пенсии и социални помощи за тези, които живеят на територията на провъзгласените Донецка и Луганска народни република.

В същото време министърът на социалната политика на Украйна Андрей Рева заяви, че няма да сътрудници с ДНР и ЛНР за изплащането на пенсии.

Според него, за изплащането на пенсии жителите на тези територии ежегодно се нуждаят от 30 млрд гривни (над 1.1 млрд долара).

Упълномощената от Върховната рада по правата на човека Валерия Лутковская счита, че провеждането на силовата операция в Донбас не е основание за спиране на изплащането на пенсии на местните жители.

Омбудсманът е убедена, че украинската държава е задължена да изплаща пенсии, а ако няма такъв механизъм, то това е проблем на държавата, а не на пенсионерите, които не могат да напуснат неконтролираните от Киев територии.

Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;