Действията на екипажа на Су-30 са принудили самолета на ВВС на САЩ над Черно море да промени курса си защото разузнавачът се е приближил на 10 километра до руската държавна граница, съобщи командващият 4-а армия на ВВС и ПВО на Южен военен окръг генерал-лейтенант Виктор Севостиянов за официалния печатен орган на Министерството на отбраната на Русия, вестник  «Красная звезда«.

Пилот истребителя Су-30 ВКС РФ во время боевого вылета в Сирии
По-рано Европейското командване на САЩ  (Eucom) заяви, че руският изтребител Су-30 «е подстригал» американският разузнавателен самолет P-8A «Посейдон», прелитайки право пред него в небето над Черно море.
«Маневрата е била изпълнена след като американският самолет-разузнавача се е приближил до държавната граница на Рускаа Федерация на разстояние около 10 километра.
Действията на екипажа на Су-30 са принудили «Посейдон» да промени курса.
Нашият изтребител го е съпроводил, когато се убедил, че самолетът се е отдалечил от държавната граница на Руската Федерация се е върнал на летището си на базиране», каза Севостиянов.
Той отбеляза също, че екипажът е действал професионално.
Според него, това е обичайна практика за предупреждение при нарушаване на въздушната граница.
ВКС на Русия в тази година вече се «сблъскаха» със самолетите на НАТО над Черно море. На 9 май изтребителят Су-30 бе вдигнат в небето за прихващането на същия  P-8A «Посейдон».
Руският самолет с маневри приветства американските пилоти, след което разузнавачът се отдалечи от държавната граница.
Руският екипаж благополучно се върна на летището си за базиране.
През юли изтребител «Тайфун» на британските ВВС се вдигна във въздуха от базата в Румъния за прихващане на руски бомбардировачи Ту-22М3, които прелитаха над Черно море.
Самолетите са били извън пределите на визуалната видимост помежду си, изтребителят на НАТО е наблюдавал бомбардировачите на Русия, докато те не напуснали зоната на следене на алианса.

По-рано бе съобщено, че през изминалата събота руският изтребител  Су-30 е извършил «небезопасно прихващане» на американския патрулен самолет против подводници  P-8A «Посейдон» над Черно море.

Това за CNN съобщили от Пентагона.

«Американският въздушен съд е действал в международното въздушно пространство и не е правил нищо, които би могло да провокира подобно поведение от страна на Русия», заяви в интервю за телевизията официалният представител на военното ведомство на САЩ, подполковник Мишел Балданза.

Според чиновниците, действията на руския изтребител са били квалифицирани като небезопасни, защото самолетът на Русия е пресякъл курса на американския самолет отдясно наляво.

В резултат «Посейдон» е попаднал под форсажната струя на изтребителя и бил принуден да изпита «15-градусов натиск и мощна турбулентност».

Балданза добави, че Су-30 е минал покрай «Посейдон» на разстояние само 50 фута.
При това по време на инцидента транспондерът на американския самолет е бил включен.
«Небезопасните действия могат да нанесат сериозни вреди и раняване на целия екипаж», подчерта тя.
CNN отбелязва, че предишният случай на «небезопасно взаимодействие» между самолети на Русия и САЩ е бил фиксиран през юни.
Тогава, по данни на Пентагона, руският  Су-27 е  прелетял на пет фута от американския RC-135 над Балтийско море.
Петя Паликрушева 

 

Тагове: ; ; ; ;