Доколко вероятно е войната в Украйна да се възобнови?

«Бих казал, че шансовете да се възобновят военните действия са 80 %.  Има шанс да няма боеве, но най-вероятният сценарий — това е тяхното възобновяване», казва в интервю за изданието Политико специалният представител на САЩ за Украйна Курт Волкер.

Той добавя, че от началото на бойните действия в Украйна са загинали над 10 хиляди човека.

Авторът на статията пише, че когато се говори с Волкер, излиза наяве тази шизофрения, която присъства в политика на администрация по отношение на Русия.

Неговата версия с нищо не се различава от възгледите за Русия и за украинския конфликт на всички останали представители на американската администрация от тези, с които авторът е разговарял в последните години, четем в изданието.

Всички те много негативно се изказват за Путин и абсолютно не са подложени на неговото влияние, казва авторът.

Те се безпокоят от това, че е невъзможно да се постигат каквито и да било успехи по ключови въпроси, че след хакерские атаки по време на предишните президентски избори руско-американските отношения, в които имало всичко, започвайки от взаимни обвинения в шпионаж, и завършвайки с прогонването на дипломати и закриването на консулства, още не са достигнали най-ниската си точка.

Волкер каза, че самият Тръмп в момента в пълна сила е съгласен с такава версия на политиката по отношение на Русия, защото действията на Путин се различават с извънредно голяма конфронтационност.

«Русия сама направи това. Президентът винаги е казвал, че ние бихме искали да оправим отношенията си с Русия, но поради нейните действия е извънредно трудно да се разберем с нея», казва в интервюто Волкер.

Но това, пише авторът, съвсем не е в пълна степен политиката на Тръмп.

Само няколко часа преди интервюто с Волкер Тръмп сам позвъни на Путин и, според стенограмата от техния продължил повече от час разговор, те са обсъдили широк кръг от въпроси, такива като Сирия, Украйна, Северна Корея, ИДИЛ, Близкия Изток и Централна Азия.

Решението да поговори с Путин в буквален смисъл е предизвикало стонове сред някои експерти по Русия от администрацията, пише изданието.

Та ден преди това Путин се прегръща със сирийския диктатор Башар Асад по време на срещата им в Сочи, която прегръдка бе заснета от многобройни камери, а в изявлението на Тръмп за телефонния разговор няма и намек от критика по адрес на Путин за неговата подкрепа към сирийския режим и за неговото неотдавнашно решение да се наложи  вето върху разследването на ООН по въпроса за употребата на химическо оръжие от режима на Асад, четем в статията.

Това се е сторило съвсем неслучайно на тези, които следят отношенията на Тръмп с руския ръководител, пише авторът на статията.

Петя Паликрушева

Източник: Politico

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;