Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън разкритикува Москва за това, че тя, според него, провежда «силова кампания за сплашване, опитвайки се да удържи първенство над своите съседи и да възстанови доминиращата си позиция на световната сцена», пише  Los Angeles Times.

Това заяви американският чиновник по време на речта си в Научно-изследователския център «Удро Уилсън» във Вашингтон.

Според него, САЩ и неговите европейски съюзници биха искали отношенията с Русия да се подобрят, но това е невъзможно, поради поведението на Русия при управлението на Владимир Путин.

Както отбелязва авторът на статията, в частност, Тилърсън е имал предвид «намесата на Москва във вътрешните работи на най-голямата държава в Европа»- Украйна.

И, както казал Тилърсън, той е съобщил на руските си колеги, че докато Русия не изведе войските си от Украйна, отношенията с Вашингтон няма да се подобрят.

Според автора на статията, думите на Тилърсън «са потвърдили очевидното — че нееднократните призиви на президента Тръмп да се подобрят отношенията с Москва и неговата щедра похвала към Путин на са могли да донесат забележими резултати».

В своята реч Тилърсън е изявил становището си и по повод отношенията на САЩ с Европа, частично, за да увери европейските съюзници, че Тръмп продължава да се тревожи за безопасността на континента.

В следващата седмица му предстои визита в няколко европейски града, където той ще се срещне със съюзниците от НАТО.

«Русия показа, че се опитва да установи нов постсъветски глобален баланс на силите», — цитира изданието думите на Тилърсън.

Той заяви също, че Москва «с помощта на своя ядрен арсенал се опитва със сила да натрапи на другите своята воля» и изгражда партньорски отношения с военни режими, които се отнасят лошо към гражданите си, от рода на режима на Башар Асад в Сирия.

Както отбелязва авторът на статията, Тилърсън е изброил дълъг списък на «вредоносни практики» на Русия: от компанията по дезинформация и кибератаките до «серийните» нападения над дипломати, включително работници от американското посолство в Москва.

«Русия може да продължи да се изолира и разорява, разпространявайки безредици извън границите си и нарушавайки правата на гражданите вътре в страната. Или тя може да стане сила, която да съдейства за развитието на свободата на руснаците и стабилността в Европа», цитира  Los Angeles Times думите на Рекс Тилърсън.

Петя Паликрушева
Източник: http://beta.latimes.com/nation/la-fg-tillerson-russia-20171128-story.html

Тагове: ; ;