Премиерът Бойко Борисов, който е на тридневно посещение в Рияд, се срещна днес с принц Мохамед бин Салман, престолонаследник и министър на отбраната на Саудитска Арабия. Срещата не беше в предварителната програма на Бойко Борисов.

По-рано днес българският министър-председател се срещна в Рияд с краля на Саудитска Арабия Салман бин Абдулазиз Ал Сауд и с министъра на външните работи Адел ал Джубейр.

Министър-председателят Бойко Борисов и крал Салман бин Абдулазиз Ал-Сауд поставиха началото на политически диалог между България и Кралство Саудитска Арабия, чиято цел е да развие отношенията между двете страни в области от стратегическа важност и да насърчи партньорства в различни сфери от взаимен интерес, съобщиха от пресцентъра на кабинета.

«Вашето посещение тук е голяма крачка в развитието на нашите отношения», — са били думите, с които кралят посрещна българския министър-председател. Премиерът Борисов и водената от него делегация бяха приети в кралския дворец в Рияд в рамките на първата визита на толкова високо равнище в историята на дипломатическите връзки между двете страни, които датират от 1995 г., посочват от МС.

По време на срещата е било изразено общото мнение, че реализацията на взаимното желание за установяване на политически диалог и доверие на най-високо равнище ще бъде подпомогнато в голяма степен от откриването на посолство на България в Рияд. Получено е било уверение, че саудитската страна ще съдейства за осъществяването на тази задача в най-кратки срокове.

Министър-председателят Борисов и крал Салман са обсъдили и възможностите за развитие на търговско-икономическите отношения. Подчертано е било , че те се развиват отскоро, но постигнатото за момента показва наличието на голям неизползван потенциал. Като перспективни бяха посочени иновациите, енергетиката, транспортът, туризмът, науката и продоволствената сигурност — сфери, в които в рамките на двустранни разговори могат да бъдат идентифицирани нови възможности за сътрудничество и съвместни проекти. Посредническа роля между представителите на бизнеса от България и Саудитска Арабия в този процес би могла да играе Смесена междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество, чието създаване се обсъжда между двете страни.

В разговора си премиерът Борисов и крал Салман са засегнали и темата за сигурността в региона на Залива. Българският министър-председател изразил подкрепа за усилията за гарантиране на стабилността на арабските държави от Залива, които са ключов партньор на ЕС и важен фактор в борбата с тероризма.

Имаме много да наваксваме в отношенията между двете страни, каза премиерът Бойко Борисов при срещата си с министъра на външните работи Адел ал Джубейр. Трябва подписаните днес спогодби да дадат резултат. Външният министър е посочил, че визитата на българската делегация отговоря на нов етап в нашите отношения в развитието на връзките в туризма, селското стопанство и икономика. Министърът подчертал, че в страната му се осъществяват реформи, които да я направят по-малко зависима от добива на петрол и да се намали безработицата сред младите хора. Премиерът Бойко Борисова покани министър Адел ал Джубейр в България като изтъкна добрите възможности за зимен и културен туризъм, БТА

Тагове: ; ; ;