Вицепремиерът и външен министър на България Екатерина Захариева съобщи пред медиите, че «Еърбъс», самолетът на Авиоотряд 28, с който министър-председателят на страната ни Бойко Борисов, заедно с делегацията, която той води със себе си на официална визита в Саудитска Арабия, не е бил допуснат да премине над територията на Иран.

Това се е случило снощи.

По тази причина се е наложило премиерският самолет да прелети над територията на Ирак, добави Екатерина Захариева.

Българският правителствен самолет е имал в наличност необходимите дипломатически разрешителни за прелитане над иранското въздушно пространство, добави вицепремиерът на страната Екатерина Захариева.

Отказът е бил получен в последния момент от иранската страна, той забранявал прелитане над въздушната територия на страната, добави българският дипломат.

Според нея, този отказ е необясним. По тази причина Министерството на външните работи на България днес ще повика временно управляващия посолството на Иран в България, бе съобщено от правителствената пресслужба.

След получаване на искането за излизане от въздушното пространство на Иран, което е получил екипажът, той се е върнал към Турция. Там е получил съдействие от турските власти.

В резултат на съдействието самолетът е получил разрешение за полет над територията на Ирак, допълни вицеприерът и външен министър на България Екатерина Захариева.

Тя специално акцентира върху факта, че България е имала в наличност официално разрешение за прелитане над територията на Ислямска република Иран — както за отиване, така и за връщане.

Разрешението е било дадено преди полета.

Според нея, всички твърдения, че е липсвало подобно разрешение, както и изявленията, че  не са били спазени процедурите, били спекулативни и дълбоко неверни.

News Front

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;