САЩ запазват присъствието си в Сирия и продължават да оказват военна помощ на кюрдите, независимо от изявленията за нейното прекратяване, заяви бившият сътрудник на ЦРУ Филип Джиралди.

Штаб-квартира Министерства обороны США. Архивное фото
«Присъствието на САЩ в Сирия няма да бъде прекратено. Турците твърдят, че в страната в момента се намират 13 американски бази, някои от които, както става ясно, са постоянни», заяви той.
Според Джиралди, наличието на САЩ в региона позволява на американците «да присъстват на всички преговори, които се провеждат, за да сложат край на гражданската война».
«САЩ ще се стремят да намерят други методи, за да продължат да въоръжават и финансират кюрдите, но без да докарват турците до лудост», добави Джиралди.
В петък президентът на САЩ Доналд Тръмп проведе телефонни преговори с турския си колега Редежет Тайип Ердоган.
Според съобщението от Белия дом, американският лидер е информирал събеседника си за разглежданото коректипате във военната подкрепа на партньорите в Сирия.
Тръмп е уверил Ердоган, че е дал указание да се прекрати доставката на американско оръжие на силите за самоотбрана на сирийските кюрди, които Анкара счита за терористични организации, свързани със забранената в Турция Работническа партия на Кюрдистан.
Това бе съобщено от главата на външното министерството на Република Турция Мевлют Чавушоглу.

Ето каква бе ситуацията в проблемната зона през 2016 година:

Съединените Щати искат да работят както с Турция, така и с кюрдите в Сирия срещу терористичната групировка «Ислямска държава», заяви в интервю за CNN  американският министър на отбраната Аштън Картър.

«Те не се разбират помежду си, ние ясно разбираме какви са интересите ни, а именно — победа над «Ислямска държава». Обясняваме им го и работим и с двете сили. Опитваме се да контролираме напрежението между тях, допълни ръководителят на Пентагона.

Картър подчерта още, че сирийските кюрди са изключително ефективен съюзник на Вашингтон в борбата срещу ИД. Но Турция счита кюрдите за терористична организация, защото те искат създаването на кюрдска автономна област в Сирия.

Турската военна операция в Северна Сирия е насочена както към джихадистите от «Ислямска държава», така и към кюрдските милиции в района, съобщи CNN.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ;