Департаментът по информация и масови комуникации към Министерството на отбраната на Русия съобщи за успешното изпитание на полигона Сари Шаган на новата модернизирана ракета от руската система за противоракетна отбрана.

Заместник командващият на противовъздушната и противоракетна отбрана на ВКС полковник Андрей Приходко след края на изпитанията заяви, че «модернизираната противоракета успешно е изпълнила задачата си и е поразила условна цел в установеното време».

Става дума за ракета, която трябва в скоро време да влезе на бойно дежурство в системата на ПРО на Москва и Централен промишлен район А-135 «Амур».

При това системата  «Амур» се модернизира в работен режим, т.е. без прекъсване на нейната работа, до ниво  А-235 «Нудол».

Т.е. ракетата първоначално ще бъде към една система на ПРО, а след това автоматично ще промени разположението си, оставайки на разположение на съответните комплекси за стрелба.

Макар департаментът да не назовава типа ракета, става ясно, че това е противоракетата с малък радиус на действие 53Т6М, която трябва да замени противоракетата 53Т6.

С разработката се занимава екатеринбургският  ОКБ «Новатор», който е в състава на концерна «Алмаз Антей».

Новата ракета притежава по-добри характеристики от предшествениците си, които понастоящем са на въоръжение в системите на ПРО  А-135.

Тя има по-голяма скорост, по-добри маневрени способности и система за насочване към целта.

Ракетата е мобилна — за разлика от своите предшественици.

Изпитанията на новата противоракета започнаха в края на 2011 година.

В момента те са в завършващ етап, ще последва подписването на всички необходими документи за нейната легализация.

Научните търсения с цел създаването на мощна противоракетна отбрана на Москва, където са съсредоточени всички административни органи, а също най-важните предприятия от отбранителната промишленост, започнаха още преди САЩ и СССР да бяха взели на въоръжение първите междуконтинентални балистични ракети — в средата на 50-те години.

А изграждането на разположената в редица градове около Москва система на ПРО и паралелните изпитания на противоракетите А-350 на полигона Сари Шаган продължават от 1962 година до 1968 година.

Системата А-35 е приета на въоръжение през 1971 година.

Когато СССР достигна и задмина САЩ по брой МБР, Вашингтон също започна да изгражда своя система за ПРО, която беше напълно разгърната през 1975 година.

Всичко бе направено така, както изискваше договора за ПРО от 1972 година — по сто противоракети за всяка страна.

Но ако СССР защитаваше Москва като административен център и като град с най-голям брой жители, то САЩ разположиха противоракетен чадър над разположената в щата Северна Дакота военна авиобаза  Grand Forks, където бяха съсредоточени най-мощните и точни в онзи момент МБР  «Минитмън».

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;