По данни на Центъра за личния състав на Министерството на отбраната на САЩ за септември, в Сирия се намират 1720 войници, което е с 503 войници повече, отколкото представителят на СЩА заяви по-рано в СМИ, пише журналистът Луис Мартинес за ABC News.

В същия отчет са цитирани данни за 8992 войници в Ирак, а също 3500 войници повече, отколкото тяхната численост, според официалната информация от Министерството на отбраната на САЩ.

«Цифрите на Центъра за данни за личния състав — това не е официалната бройка. Цифрите, които посочихме ние са следните: около 500 войници в Сирия и около 5000 в Ирак — това са официалните данни. В тези цифри влизат и други  неща, те са фиксирани в определен момент от време…Нашите официални цифри не са се променили», заяви представителят на Пентагона Роб Менинг.

Както пише авторът на материала, по-рано тази година министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис е заповядал да се провери настоящата численост на американските войници в Афганистан, Ирак и Сирия, която надвишава официалния максимум, допускан от администрацията на Обама.

Обнародвани са били само данните за числеността на войските в Афганистан.

Според Менинг, Пентагонът още не е готов да публикува данните за войските в Ирак и Сирия.

«Отчасти това е обусловено от съображения за сигурност, отчасти — от нашите споразумения с партньорите и съюзниците.

 Ние не сме готови да съобщим данни, които се различават от така изложените по-рано», отбеляза военният.
Преди две седмици Пентагонът заяви, че в Афганистан се намират около 14 000 войници, но цифрите, цитирани от Центъра за данни за личния състав, показват, че те са били повече:  15 282 войници и 1202 граждански лица (сътрудници на Министерството на отбраната), резюмира авторът от ABC News.
Петя Паликрушева
Източник: http://abcnews.go.com/amp/International/thousands-us-military-service-members-iraq-syria-believed/story?id=51411555

Тагове: ; ; ; ; ; ;