Канадските учени разказаха за появата в близко бъдеще на нова сексуална ориентация «цифросексуали» (digisexuals’) —хора, които ще удовлетворяват своите сексуални потребности изключително чрез технологиите и виртуалната реалност.

Докладът на тази тема е публикуван в списание Journal of Sexual and Relationship Therapy.

Робот
«Може със сигурност да се каже, че е настъпила ерата на виртуалния секс», заявил професор Нил Маккартър, директор на Центъра за приложна и професионална етика от Университета в Манатоба.
Според него, развитието на технологиите ще доведе до това, че много хора ще предпочитат роботи пред живи партньори.
«Няма никакви съмнения в това, че секс-роботите ще влязат в употреба.
Хората ще установяват тесни връзки със своите партньори-роботи.
Те ще бъдат създавани по поръчка, за да удовлетворят желанията и да правят неща, които партньорите-хора не могат или не искат да правят», констатира Маккартър.
Изследователите призовават практикуващите лекари да разберат природата на «цифросексуалността» и да бъдат готови за работи с клиенти, които ще започнат да удовлетворяват сексуалните си потребности чрез технологиите.
Авторите дори подчертават, че описаното от тях явление може да доведе до проблеми в отношенията между хората, както и до разводи, а също до засилване на чувството на вина и срам.
Японский робот Тавабо. Архивное фото
Както съобщава Фондът за отговорна роботехника  (FRR), в близко време секс-роботите ще бъдат вкарани в употреба в домовете за престарели и ще помагат на двойки, практикуващи отношения на разстояние.
Понастоящем подобни роботи в света произвеждат само четири компании, но експертите предполагат, че в близките десетилетия тази тенденция може да стане масова.
Както отбелязва основателят на  FRR, почетният професор по роботехника и изкуствен интелект от Университета Шефилд Ноел Шарки, сега използването на секс-роботи или кукли се счита за сексуална девиация, и на този етап не е ясно, ще се промени ли това в бъдеще.
«Настоящите изследвания отчитат наличието на неосведомена публика, затова е трудно да се каже, ще останат ли «цифросексуалните» практики на девиацията или тяхното широко разпространение ще доведе до промяна на социалните норми», цитира думите му The Telegraph.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;