Терористичната групировка ИДИЛ и подкрепяните от САЩ «Демократични сили на Сирия» са сключили споразумение за прекратяването на огъня, предаде  Al-Masdar, позовавайки се на неотдавна открития документ на терористите.

Както пише агенцията, позовавайки се на аналитика Аймен ал-Тамими, споразумението е било потвърдено от активиста на ИДИЛ Абу Имад ал Найраби.

Условията за прекратяването на огъня предполагат запазването на контрола от страна на ИДИЛ над нефтените обекти в провинция Ел Хасаке, предоставяне на терористите възможност да напуснат позициите си за получава на медицинска помощ и безпрепятствено излизане и изнасяне на товари от територията на провинцията от всяка от страните.

Документът, по данни на ал Тамими, е бил открит в един от офисите на ИДИЛ.

Независимо от това, че терористите нямат значително присъствие в провинцията, те контролират няколко селища в източната част на Ел Хасаке.

Както съобщава  Al-Masdar, официалният представител на ДСС не е коментирал споразумението с ИДИЛ.

Бронеавтомобиль террористической группировки Исламское государство (террористическая организация, запрещенная в России) районе Дейр-эз-Зора. Архивное фото

 По-рано бе съобщено, че американски вертолети са извели от Меядин чуждестранните командири на ИДИЛ две седмици преди началото на операцията на сирийската армия за освобожението на града, съобщиха местни жители.

Дети из семей беженцев близ зоны боевых действий. Архивное фото
Правителствените сили започнаха операцията по освобождението на Меядин в началото на октомври, за окончателното освобождаване на града им трябваха две седмици.
«Американската военна авиация първоначално извърши маневри в района Ар Рахба недалеко от Меядин точно до фермата Хайдар.
След това авиацията нанесе удар, ние се опитахме да се скрием и видяхме няколко американски вертолети.
На земята чакаха чуждестранните командири на ИДИЛ, те очакваха извозване от американците заедно с щаба си в градите на Хайдар.
Вертолетите ги извозиха извън пределите на Меядин», заяви местният овчар Мухамад Авад ал Хусейн.
 «Американската авиация…нанесе мощен въздушен удар в Бакрас и съседните селища. След това долетяха вертолетите и извозиха главатарите от ИДИЛ, след което въздушните удари спряха», сподели ал Хусейн.
Вид на район Джафра в Дейр-эз-Зоре, где продолжаются бои между сирийской армией и боевиками запрещенной в России организации ИГИЛ. 23 сентября 2017
Според думите на 79-годишния мъж, той е служил в сирийската армия и може да различи американската авиация.
Други жители споделиха, че са видели, как автомобили са извозили първо двама чуждестранни главатари на ИДИЛ от Меядин с техните семейства в щаба на групировката в Градините Хайдар в Ар Рахба.
След това са долетели вертолети и са ги извозили в неизвестна посока.
През септември военно-дипломатически източник сподели, че през август американската авиация е евакуирала от района на Дей ез Зор към северна Сирия над 20 главатари и бойци от ИДИЛ.
От коалицията опровергаха тези съобщения.
Петя Паликрушева за News Front

 

 

 

 

Тагове: ; ; ;