От космодрума Източен бе изстреляна ракетата «Съюз-2.1б» с хидрометеорологичния спътник  «Метеор-М» №2-1, студентския  апарат «Бауманец-2» и 17 чуждестранни наноспътници, предаде  РИА Новости.

Подготовка к пуску ракеты носителя Союз-2.1б с космодрома Восточный. 27 ноября 2017
«Има контакт за издигане (команда, която обозначава издигане от стартовия комплекс)», съобщи дикторът от стартовата площадка.
По-късно от ракетата се отдели блока «Фрегата».
Наземните средства за управление на Космическите войски към ВКС на Русия контролират извеждането на апарата извън орбита.
«Метеор» e предназначен за събиране на информация, която се използва за прогноза на времето.
Данните от спътника могат да определят температурата на повърхността на моретата и разпределението на влажността в атмосферата.
Извън орбита са изстреляни 18 спътника с попътен товар, включително «Бауманец-2».
Той е разработен от студентите от МГТУ «Бауман» по поръчка на университета НПО по Машиностроене.
На борда има камера с разширение от 18 до 36 метра, лазерна двигателна система с малък размер, а също изчислителна апаратура за експерименти.
Мобильная башня обслуживания ракетного комплекса на космодроме Восточный. Архивное фото
В една част от ракетата е разположен апаратът  LEO Vantage, норвежският спътник за мониторинг на морета  AISSat-3, наблюдател за космически боклук  IDEA и спътник за изследване на мигнитосферата на Земята  SEAM.

Освен това, извън орбита ще бъдат изведени десет апарати за следене на морските съдове  LEMUR, два американски селскостопански спътника Landmapper-BC и експериментален немски апарат D-StarOne.

Последният трябва да се отдели от блока «Фрегата» в 12.54 часа московско време, след което блокът ще бъде потопен в Тихия океан в 14.17 часа московско време.

Първият пуск от космодрума се състоя през април миналата година.

Тогава ракетата  «Съюз-2.1а» изтласка извън орбита космическите апарати «Аист-2Д», научният спътник  МГУ «Михайло Ломоносов», а  също наноспътникът SamSat-218Д.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ;