НАТО се опасява, че в случай на закупуване от страна на Турция на руския зенитно-ракетен комплекс С-400 неговите собствени системи на противовъздушна защита ще бъдат компрометирани, съобщава  Ottawa Citizen. Според НАТО, двата комплекса ще бъдат несъвместими един с друг.
Алиансът предупреди Турската република за последствията от тази покупка.
На Международния форум по въпросите на сигурността в Халифакс постоянният представител на САЩ към НАТО Кей Бейли Хътчинсън призна наличието на проблеми.
«На двустранна основа не ми е известно приети ли са някакви решения по този въпрос, но това е справедлив  въпрос. Не знам какъв ще бъде отговорът на това действие.
Но Турция — това е член на НАТО и ценен съюзник, ние ще продължим съвместната си работа, независимо от проблемите, които — принуден съм да кажа — съществуват между нас», заяви тя.
Както отбелязва изданието, Турция не изглежда разтревожена.
Министърът на отбраната на Турция  Нуретин Джаникли объяви пред турските депутати, че споразумението с Русия е било подписано и първият зенитно-ракетен комплекс С-400 ще бъде доставен на Турция през 2019 година.
Турция от своя страна счита, че тя е в правото си да купува всичко, което си поиска в името на собствената си защита.
Републиката заяви пред НАТО, че С-400 няма да бъде интегрирана с другите системи на алианса, а също подчерта, че страната се нуждае спешно от придобиване на  нов зенитен ракетен комплекс и С-400 отговаря на това искане, пише Ottawa Citizen.
Петя Паликрушева 
Източник: http://ottawacitizen.com/news/national/defence-watch/turkey-ignores-nato-threats-russian-air-defence-system-to-be-delivered-in-2019

Тагове: ; ; ;