Във вторник в Женева ще се проведе нов рунд преговори за Сирия, на който ООН ще се опита «да вземе под свой контрол» ситуацията в страната в условията на «хиперактивната» дипломация на Русия, която се превърна в ключов играч при разрешаването на 6-годишния конфликт, пише Libération.
 По време на преговорите в Женева, които се организират за осми път от 2016 година, спецпосланикът на ООН за Сирия Стафан де Мистура не постигна успех, този път ще присъстват различни части от сирийската опозиция, обединени в една делегация, а също представители на правителствения режим.
Сирийската опозиция, която проведе тридневни преговори в Ер Рияд, успя да постигне създаването на единен комитет на умерената опозиция.
Привържениците на твърдата линия срещу режима предпочетоха да не участват в преговорите, защото не поискаха да се откажат от искането си за напускането на Асад.
Според тях, това е задължително условие за разрешаването на конфликта, защото политическите преговори и до днес не са донесли плодове, пише изданието.
Правителственият режим, който дори няма и намерение да обсъжда въпроса за бъдещето на страната, все пак изрази своята готовност да приеме нова Конституция и да организира парламентарни избори под егидата на ООН.
Увереният от военните победи над въстаниците и джихадистите, благодарение на решителната помощ на Москва, правителствен режим няма да бърза да предприема отстъпки в Женева.
Мистура, както пише френското издание, разбира това прекрасно.
През септември тази година той вече призова сирийската опозиция да бъдат реалисти и да осъзнаят, че те не са победили във войната.
И този неистов оптимист — както той нарича себе си — се надява, че ще успее да обедини зад една маса делегациите на два противоположни лагера, които и да днес отказват да разговарят един с друг.
Ако осмият рунд преговори позволи най-накрая да се излезе от политическия тупик и да се разреши конфликтът, който отнесе живота на над 340 хиляди човека и застави милиони хора да бягат в други страни, това ще бъде преди  всичко победа на Русия, пише  Libération.
Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ;