След като Тръмп обеща на Ердоган да спре въоръжението за сирийските кюрди, представителите на SDF заявиха, че са готови да се присъединят към сирийските въоръжени сили, фактически огласиха условията, при които те са готови да предадат оръжието си и да прекратят враждата с Асад.

  1. Официален представител на Сирийските демократични сили, спонсорирани от САЩ, в прав текст обяви, че SDF са готови да се присъединят към САА след постигането на политическо споразумение за регулирането в Сирия.
  2. Според него, Америка е имала за цел да разбие ИДИЛ и да помогне на кюрдите да постигнат политическо регулиране. Никакви други цели в САЩ уж не е имало. На това, разбира се, няма как да повярваме.
  3. За постигането на разгрома на ИДИЛ и стабилизирането на Сирия, САЩ трябва да определят датата на своето излизане от Сирия и да излязат, както те напуснаха Ирак

 

4. Кюрдите са съгласни да предадат оръжието на своите части след като Сирия премине към федерално устройство и кюрдите получат разширяване на своите права в състава на Сирия.

5. Ако това се случи, то кюрдските сили ще се присъединят към сирийските сили и няма да има никакви сепаратистки сили.

Но остават 3 въпроса:

1. Доколко САЩ са готови да напуснат Сирия. В момента желание да напуснат страната демонстрира само Белият Дом. Пентагонът и ЦРУ очевидно имат други сметки.

2. Доколко самият Асад е готов да направи отстъпки по въпроса за преустройството на Сирия, защото по-рано Дамаск отхвърляше различни проекти за федерализацията на Сирия.

3. Доколко Турция ще бъде заинтересована да се легализират кюрдските части в състава на Сирия, където те ще получат разширени пълномощия, запазвайки при това контактите си с Кюрдската работническа партия.

В момента кюрдите нямат добри карти. Американците отказаха да доставят оръжие на Барзани и той претърпя политическа катастрофа. Проектите за независим Кюрдистан се оказаха нереалистични и те ще се опиват да изтъргуват за себе си по-добри условия за преговорите за бъдещето на Сирия.

Естествено, те ще разчитат на това, че САЩ ще им помогнат да получат по-добри условия.

Т.е. предстои интересен сюжет, който може в перспектива да послужи за споразумение между Дамаск и Рожава.

Но ни бива да забравяме, че има достатъчно сериозни сили, които са заинтересовани от това кюрдско-арабският конфликт да премине в стадий на ескалация и така да затегне края на сирийската война.

 

Тагове: ; ; ; ;