27 ноември 2017 — Нюз Фронт.

 

В сърцето на първата  българска столица, древната и първопрестолна Плиска, прероден оживява просветителския дух на един народ, който сме забравили да бъдем. Едно необходимо прераждане, което започва от там от където е започнала България…

 

Днес Плиска се възражда и възвръща блясъка си с грандиозният и единствен в света, културно-исторически и духовен паметник- » Дворът на Кирилицата»

След нас ще остане това, което сме изградили…това е едно от посланията на просветителското дело, което днес е овековечено за поколения напред в Храмът на буквите.

 

 

 

( Кадри от откриването на бюст-паметник на един от най-големите българи- Иван Вазов)

 

 

«Мечтая да се върне блясъка на Първопрестолната българска столица Плиска, да е като бисер в короната на България.

Да се чувства всеки българин потомък на велик народ създал писменост на която пишат още 500 милиона хора по света»,- това казва в интервю за Блиц,създателят на» Дворът на Кирилицата» Карен Алексанян.

 

 

На 25 ноември 2017, когато почитаме паметта на Свети Климент Охридски- Първият епископ на българския свещен език, «Дворът на Кирилицата»  тържествено откри  бюст-паметник на обичания от цяла България, народен поет и Патриарх на българската литература Иван Вазов.

 

 

 

Бюст-паметникът  на Дядо Вазов зае достойно място в Алеята на писателите и поетите творили на Кирилица. 

 

Пред паметника беше посипана шепа пръст от родната къща на Иван Вазов в Сопот, от директора на къщата-музей г-жа Борислава Петрова, като символично съединяване на българската земя и дух.

Пред крепостта Кирилица малкият Ивчо Найденов поздрави и развълнува гостите изпълнявайки стихотворението » Свети Климент».

 

 

 

Свети Клименте, божий светителю,

Моли Бога за нази ти там!

Свети Клименте, наш покровителю

 на колене стоим в твоя храм .

 

 

Церемонията продължи с поднасяне на венци и цветя пред паметника на Вазов оставил огромно наследство, което да помним и почитаме.

 

 

 

Ето такива неща имат значение за бъдещето на България, и за всички нас като народ, ето това е пътят, от който трябва да започнем духовното преклонение пред великите дела на предците ни.

Да помним, да знаем, да почитаме и тачим. Да бъдем достойни продължители и родолюбци, за да носим всички заедно короната «България«…урокът по родолюбие, който ни напомня Карен Алексанян не не на думи, а на дела.

 

 

 

Очаквайте продължение: предстои още над 80 творци писатели и поети от  творили на Кирилица, оставили ни велико наследство, и записали завинаги имената си в световната литература, да бъдат увековечени в Алеята  на писателите и поетите в » Двора на Кирилицата» в Първопрестолна Плиска.

 

Една достойна и просветителска кауза, и мисия, която всички ние трябва да поемем.

Една отговорност, която всички ние имаме към България- да бъдем достойни наследници, и да правим каквото е по силите ни, за да й върнем славата, величието и уважението.

Най-малкото, което можем да направим е да почитаме и да се поклоним.

Да зададем добрия тон като народ, който помни и знае, историята си, героите си и как да ги почита.

Може би тогава, на празници като Денят на будителите, първите лица на България ще бъдат заедно с народа, за да почетат празника.

Може би тогава, Министерствата на Културата и Образованието няма да пропускат подобни празници поради голямата си заетост ( с какво?!) и откриването на паметници, които имат огромна ценност за целокупния български народ.

И ще си спомнят в какво се състои работата им.

Може би тогава, Министерството на туризма, ще прозре през очите на българите, които се стичат с духовна жажда в » Дворът на Кирилицата» какво значение има това място за България и как може да ни издигне това в очите на света.

И може би тогава, някой все пак ще асфалтира малката отсечка в Плиска, за да покажем на дела, не на думи, че носим отговорност и можем да изграждаме. Защото е важно да бъде асфалтирано, за да не ни е срам когато ще идват гостите от цял свят, за да видят къде е домът на Кирилицата. За да не ни е срам, че нищо не сме направили.

Ние трябва да изискваме като народ и тогава държавата ще заработи.

Можем ли? Ще го направим ли? От всички нас зависи да се събудим…началото е поставено

Следва продължение

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;