Числеността на американските военни, разположени в зони на военни действия в Близкия изток, се превърна в мистерия, след като Пентагонът публикува снощи нови официални данни, значително превишаващи обявяваните досега, предаде Франс прес.
Тримесечен доклад на Пентагона за числеността на военните в Близкия изток сочи, че на 30 септември близо 15 300 американски военни са били разположени в Афганистан, 8900 в Ирак и 1720 в Сирия. Тези числа се различават от съобщаваните в предишни месеци. Според по-ранните данни военните в Сирия са били 503, а в Ирак — 5262. Разликата между тях е онова, което Пентагонът нарича «ниво на управление на войските». При правителството на Барак Обама бе определен лимит за броя на американските военни, разположени в Близкия изток, отбелязва АФП.
«Стигнахме до момента, когато официално можем да обявим данни, различаващи се от досегашните», каза говорител на Пентагона в отговор на въпрос за тези разлики. Той увери, че САЩ ще съобщят точната численост на военните, разположени в зони на военни действия, но не каза кога. «Ще бъдем възможно най-прозрачни, но без да информираме врага за капацитета си», добави той, БТА

Тагове: ; ; ;